Kezdőlap » Iskolakezdés » Mire számítsunk iskolakezdéskor?

Mire számítsunk iskolakezdéskor?

Minden családban visszatérő probléma a tanévkezdés és az azzal járó problémahegyek megoldása. A gyereket fel kell készíteni lelkileg, hogy ismét vége a boldog, gondtalan nyárnak és következik egy szabályokkal teli időszak, amihez alkalmazkodni kell. Kivétel nincs!

Nyáron mind a gyerekek, mind a szülők elkényelmesednek. A gyerekek tudjuk miért, a szülőknek viszont kevesebb felelősség ül a vállukon, nem kell korábban kelni, tízórait csomagolni, felkészíteni a gyereket a napi teendőkre. Ám szeptember közeledtével nekik is fel kell készülniük az iskolakezdéssel járó plusz teherre és többletköltségre! A legrosszabb helyzetben mindig azok a szülők vannak, akiknek a csemetéje most kezdi az első osztályt. A megfelelő iskola kiválasztása, oda a gyerek beíratása és minden ehhez kapcsolódó stressz és felelősség már néhány hónappal korábban lezárult. A nyári hónapokban kapnak még egy utolsó gondmentes időszakot, ám az augusztus beköszöntével elkezdődik a felkészülés egy másik életmódra. A bevásárló körutak egyre gyakoribbá válnak, tollak, ceruzák, füzetek, csomagolószerek, tolltartó, táska, tornafelszerelés, rajzfelszerelés, technikai csomag összeállítása mind a listára kerül.

Nagyon sokan hónapokkal ezelőtt elkezdenek félretenni, hogy legyen miből állni ezeket a kiadásokat. Manapság egy 6 éves gyermeket iskolakésszé tenni körülbelül 35.000 Ft-ba kerül, ha csak az iskolaszereket nézzük. Mivel azonban a gyerek is folyamatosan nő, új ruha, új cipő, ahogy a kamaszkorba lép és személyisége egyre inkább felnőtté válik, igénye megnő a márkás, menő cuccok iránt is. Valakinek mindezeket a hóbortokat pénzzel támogatni kell, és ki más lesz ez, mint a szülő, aki a legjobbat akarja a gyermekének. Ezek tetejébe még ott vannak az iskolához való eljutás kellékei. Autó, akinek van, és munkába menetel előtt az iskolát is útba kell ejteni, vagy busz és villamos bérlet.

A legtöbb szülő pénztárcáját csak az első osztály megkezdése terheli meg a végletekig, a többi iskolakezdős időszakra ott van a tanszerek évelő képességének az áldása. Kis szerencsével a tanulót is meg lehet győzni, hogy idén is jó lesz még a tavalyi. Persze a kötelező dolgokra minden évben áldozni kell!

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Fóbia az islokakezdéskor?

Lassan becsengetnek ismét, így nem csoda, hogy mindenki izgatottan várja az új tanévet. Azoknál a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük