Kezdőlap » Családi élet » Mire neveljük fel gyermekeinket?

Mire neveljük fel gyermekeinket?

Soha nem volt könnyű az embernek megtalálni a helyét az életben, munkahelyen, sőt néha még a családban sem. Régen úgymond divat volt a többgenerációs együtt lakás, aminek számtalan előnye volt. Szinte mindig otthon volt valaki, nem volt gond, hogy ki legyen a gyerekkel. Nosztalgiázni is lehet, hogy ” azok a régi szép idők”, viszont nem érdemes. Nem hemzsegtek az utcán a “kulcsos gyerekek”, kevesebbet kellett miattuk aggódni. Változnak az idők, változnak az emberek. A mai fiatal generáció sokkal korábban érik meg testileg, de hiányzik belőlük még az érettség az önálló élethez.

Nézzük meg, milyen lehetőségeik vannak ma, ha elvégzik az iskolát. A szerencsésebbek tovább tudnak tanulni, esetleg ösztöndíjat is kapnak, bár jóval több az önköltséges képzés. Mit tehet ilyenkor az, akinek felmenői nem tudják őket anyagilag támogatni. Felveszi a diákhitelt, és tanulás mellett elmegy dolgozni. Mikor marad ideje tanulni, netán szórakozni, élni? Ha sikeresen lediplomázik vagy talál végzettségének megfelelő munkát, vagy nem. Választhat magának alacsonyabb végzettséget igénylő munkát, vagy gondol egy nagyot és külföldre távozik.

Olyan jól áll kis hazánk, hogy lemond a jól képzett szakemberekről? Az akinek alacsonyabb képzettsége van sincs jobb helyzetben. Ők is nehezen találnak munkát. Igaz vannak válogatósak, akik azt mondják, hogy ennyi pénzért márpedig nem vagyok hajlandó dolgozni. Ilyen körülmények között igazán nem lehet azon csodálkozni, hogy sok fiatal szó szerint lóg a szülei nyakán, sőt esetleg még azt is elvárja hogy tartsák el, szolgálják ki. Igen nagy a szülői felelősség, hogy a gyermeket a való életre kell felkészíteni, ami sajnos nem habos torta. Ezeket is figyelembe kell venni akkor, amikor arról van szó, hogy egyre későbbi korban alapítanak családot, vállalnak gyereket. Valójában érthető, csak nem igazán elfogadható. Nagyon nehéz az arany középutat megtalálni, úgy segíteni, támogatni a fiatalokat hogy önállóan éljenek, de tudják van akire számíthatnak. A feladat adva van, meg kell találni a jó megoldást. Hajrá, sok sikert a nemes feladathoz.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Válás gyermekszemmel

A válás intézménye kis hazánkban elfogadott, sőt megszokott jelenséggé vált. Évi 45 ezer regisztrált házasságkötésre …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük