Kezdőlap » Egészséges életmód » Mire lehetünk allergiásak?

Mire lehetünk allergiásak?

Sajnos ma már azt mondhatjuk, hogy az allergia népbetegség. Bizonyára mindenkinek van a családjában, ismerősei között olyan ember, aki szénanáthában szenved.
A szénanátha azt jelenti, hogy az év egy bizonyos időszakában egy bizonyos fa virágpora a levegőbe kerül, és az erre allergiás emberek ilyenkor nagyon sok allergiás tünettől szenvednek. Ilyen például a tüsszögés, az orr folyása illetve eldugulása, viszketése. Amíg az adott fa virágpora a levegőben van, ezek a tünetek nem enyhülnek.

Ha allergiára, szénanáthára gyanakszunk, érdemes allergológust felkeresnünk, hogy egy bőrpróbával kimutassa melyik számunkra az allergén növény, és segítsen enyhíteni a tüneteket. Az allergia jelentése, hogy a szervezet védekezik a test számára idegen anyaggal szemben. Ez napjainkban már nemcsak valamiféle virágpor lehet, hanem nagyon sok minden más is. Találkozhatunk tejallergiával, lisztérzékenységgel, de van, aki a tojásra, gyümölcsre, állatszőrre érzékeny. Míg a virágpor allergia az évnek csak egy bizonyos időszakában produkál tüneteket, a fent említett allergiák egész évben nagyon kellemetlen tünetekkel járnak. Ha ennek a hosszú ideig tartó allergiának fő tünete az orrdugulás, akkor ez később súlyos szövődménnyel, krónikus arcüreggyulladással járhat. Ilyen esetekben is elengedhetetlen az allergológiai vizsgálat.

Mielőtt ettől megijednénk, tudnunk kell, hogy egyáltalán nem biztos, hogy gyógyszeres kezelést ír elő az orvos. Ez mindig a kiváltó októl függ. Ha ezt az okot meg tudjuk szüntetni, akkor nincs szükség további kezelésre. Ha viszont olyan anyagra vagyunk allergiásak, amit nem tudunk kizárni környezetünkből, akkor fontos az ajánlott szer használata. Ez nem minden esetben gyógyszer, hanem lehet inhalálás, sópipa vagy más természetes segítség.
Az allergia, szénanátha egy súlyos formája az asztma. Itt már nem az orr nyálkahártyáját érik az ingerek, hanem a légcsövet. Van, aki ezt gyermekkorában kapja és serdülőkorára ki is növi (néha ilyenkor előfordul, hogy szénanátha lép a helyébe), de van aki felnőttként találkozik először ezzel a betegséggel.
Orvosi tapasztalatok alapján azt mondhatjuk, hogy az allergia, szénanátha tüneteit nem lehet tökéletesen megszüntetni, csak részleges javulás várható.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A csalán gyógyító ereje

Aki kicsit figyel az egészségére, időnként beiktat az életébe tisztítókúrát. Nem csak immunrendszerünk erősítésében vagy …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük