Kezdőlap » Befektetés » Mire jó a tőzsde?

Mire jó a tőzsde?

Minél több nyereséget termel egy vállalkozás, annál többet ér, és részvénye a tőzsdén szintén. Az úgynevezett fundamentális részvényelemzés hívei sokféle mutatót használnak a cég értékelésére, például a tőzsdei árfolyam és a cég egy részvényre jutó nyereségének hányadosát (P/E).
Fontos az is, hogy a befektetők tömegei mit gondolnak az adott cég értékéről, az árfolyamok irányáról. Ezt a pszichológiai oldalt a technikai elemzés nevű tudomány igyekszik nyomon követni: az árfolyamok múltbeli változásaiból következtet grafikon rajzolásával azok jövőbeli mozgására.
Minél magasabbak a banki kamatok, a befektetők annál hajlamosabbak betétben vagy kötvényekben tartani pénzüket, és kevesebb részvényt vesznek, ami visszaveti a tőzsdéket. Ráadásul ilyenkor a vállalatok is drágábban jutnak hitelhez, tehát csökken a nyereségük.

A börzén sokféle „termékkel” sokféle módon lehet üzletelni. Íme, néhány egyszerű példa, miért van szükség ezekre az olykor bonyolultnak tűnő üzlettípusokra.
Terménypiacok:
Egy gazdálkodó megteheti, hogy már most eladja előre ismert áron jövő évi termelését, ezáltal sokkal kiszámíthatóbbá válik a munka. A spekulánsok vagy élelmiszer-feldolgozók abban a hitben veszik meg a búzáját, hogy később valamilyen okból drágábban tudják majd továbbadni. Ha például az aszály miatt szűkös lesz a termés, felmennek az árak, és igazuk lesz. Bőséges termés esetén viszont veszítenek az üzleten. A spekulánsok tehát voltaképpen „ a kockázatot „ veszik meg.
Devizapiac:
Az exportra termelők, ha tartanak az árfolyamváltozásoktól, azt is megtehetik az úgynevezett devizapiacon, hogy ismert áron előre forintra váltják a majdani devizabevételüket. Az importőrök pedig előre beszerezhetik a majdan kellő külföldi fizetőeszközöket. Ez is a kockázat csökkentésére szolgál.
Fémpiac:
Vészterhes időkben sokan szeretnének aranyat vásárolni, mert a nemesfém a papírpénzzel ellentétben sohasem értéktelenedik el, biztos menedéknek számít. Az arany szállítása, tárolása, őrzése viszont igen drága mulatság. A határidős aranytőzsdén sokkal kisebb költséggel és gyorsabban lehet aranyat vásárolni, anélkül, hogy haza kellene vinnünk azt.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mibe fektessük pénzünket?

Bizony a befektetés nem egyszerű dolog főleg egy ilyen nehéz gazdasági helyzetben, amikor az emberek …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük