Kezdőlap » Étel » Mire jó a padlizsán?

Mire jó a padlizsán?

A padlizsán egy Indiából származó zöldség. A solanum-ok közé tartozik, tehát közeli rokona a paradicsomnak és például a krumplinak is. Rendkívül változatos fajtái vannak mind méretben, mind színben. Az apró, fehér gombócoktól, amelyek valóban tojásokra hasonlítanak (innen a tojásgyümölcs megnevezés), a lila-fehér-zöld csíkos, körte alakú verziókon át az egyszínű, szint kolbász alakú változatokig rengeteg van belőle.
Termeszteni a kiskertben pont úgy kell, mint a paprikát vagy a paradicsomot, előnye viszont, hogy karózásra nem szorul, mert szára enyhén fásodik, megtartja a saját súlyát. Egy-egy bokron 3-8 gyümölcs terem általában. Jó tápanyagellátást, sok trágyát, hőt és napfényt igényel a jó termés érdekében. Akkor érett, ha a termés elérte a várható maximális méretét, héja pedig szép fényes. Ne hagyjuk túlérni, mert öreges, rágós ízű lesz a gyümölcs.
Mindig hőkezelve használjuk fel, nyersen nem fogyasztják. Laktató ételek készíthetőek belőle annak ellenére, hogy alacsony kalóriatartalmú, tehát fogyókúrához is nagyon alkalmas növény.
Héját sütés vagy főzés után könnyen eltávolíthatjuk. A magokat nem kell kivenni belőle, bár ha nagyon egyenletes padlizsánkrémet szeretnénk készíteni, akkor érdemes lehet egy sűrű szitán átpasszírozni.
Leggyakrabban rántva vagy krémként fogyasztják. Ajánlani szokták, hogy elkészítésekor ne használjunk fém eszközöket, mert az elszínezi a gyümölcs húsát, ez azonban szinte mindegy abból a szempontból, hogy a rántott kabátban ez nem látszik, a krém pedig a levegővel való érintkezés miatt így is, úgy is kicsit szürkés árnyalatot fog felvenni.
Nagyon finom töltve és grillezve is, íze a nyelv hegyén elég csípős, jellegzetes.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hagyományos disznóvágás

Nincs is jobb a mai rohanó világban egy jó kis disznóvágásnál…… Amikor már feldolgozásra kerül …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük