Kezdőlap » Növények » Mire jó a kökény?

Mire jó a kökény?

Most kezdődik a kökényszezon. Azért kezdődik csak – és eltart akár január végéig -, mert a szép kék bogyók nem potyognak le a bokrokról, legalábbis az egészségesek. Persze minél tovább várunk a szedéssel, annál több gyümölcsöt kell megosztani a madarakkal, de az az igazság, hogy nem kár érte, mert a cserjés-bokros-füves legelős terülteken tonnaszámra terem ez a finom gyümölcs, csak oda kell menni és megküzdeni érte.
Valóban küzdeni kell, ugyanis a kökény ugyanúgy, mint a legtöbb igen finom gyűjthető növény és gyümölcs, rózsafélék családjába tartozik, és nem cáfol rá a rokonságra. A csipkebogyó viszonylag könnyen kezelhető töviseivel szemben a kökény 4-6 cm-es tüskékké változott ágakkal támad.
Ettől függetlenül érdemes gyűjteni belőle néhány kilót, mert nagyon finom lekvár lesz belőle, és felhasználható gyümölcslébe, csatnikba is, ha pedig a kimagozott gyümölcshúst fagyasztjuk le, később elhasználhatjuk gyümölcstortákba és szószokba is.
Gyógyhatása nem olyan erőteljes, mint a galagonyának. Legnagyobb erénye a c-vitamin tartalma, sajnos ezt lekvárfőzés, szószkészítés, sütés közben elveszíti, de készíthetünk melegítés nélküli gyümölcslét belőle, ami nagyon jól jöhet a télen.
Ebben a formában lehet a legjobban felhasználni enyhe vízhajtóként, hashajtóként is, illetve általában véve is jót tesz az immunrendszernek. Ezek a hatásai a lekvár esetében is megmaradnak, különösen, ha úgy készítjük el, hogy nem teszünk hozzá adalékanyagokat, csak egy egész kevés vizet (különben maga a gyümölcshús nem lenne elég folyós) és egy kevés édesítőt. Alma vagy pektin hozzáadása sem szükséges, mivel a gyümölcshús elég sűrű, önmagában kevés vizet tartalmaz. Vajas kenyérrel, fehér kaláccsal nagyon finom.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Régi idők fűszere

Szinte hihetetlenül hangzik, de volt olyan időszak, amikor még nem ismerte a magyar konyha a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük