Kezdőlap » Egészséges életmód » Mire jó a D-vitamin

Mire jó a D-vitamin

D-vitaminra igen nagy mennyiségben van szükség, különösen a csontok és fogak növekedéséhez, mert segíti a mész és foszfor felszívódását. Ezek az ásványok a táplálékból a bélfalon át a vérbe kerülnek és lerakódnak a növekvő csontokba. Ezért kell a növekedő gyermeknek gyógyszerként adni, különösen csecsemőkorban. Közönséges táplálékok ugyanis csak igen kis mennyiségben tartalmazzák.

A napfény hatására keletkezik a szervezetben, éspedig úgy, hogy a bőrben levő zsiradékot érő napsugarak ott helyben D-vitaminhoz, ha valakit sokat tartózkodik a szabadban úgy, hogy bőrét lehetőleg nagy felületen éri napfény. A hűvös éghajlat alatt élő emberek ruhával takarják be a testüket, zárt levegőn élnek.

Ezen a vidékeken a nap sugarai ferdébb szögben esnek a földre, a levegő füstös, ködös szennyeződése és az ablaküvegek is útjukban állnak. Ilyenkor halmájolaj (csukamájolaj) és más mesterséges gyógyszerkészítmény pótolhatják a D-vitamint. A D-vitaminhiány következtében a csontok puhák, hajlottak, a fogak rosszak, az izmok és ízületek gyengék lesznek. Ezt az állapotot nevezik “angolkórnak”.

A felnőtteknek, akiknek testnövekedése már befejeződött, többnyire elegendő az a D-vitamin-mennyiség, amelyhez tojás, vaj, hal fogyasztásával és egy kevés napfény jóvoltából jutnak. De annak a gyermeknek, aki nincs eleget a szabad levegőn, napon, valamilyen olajos vagy tablettás készítményt kell fogyasztania nyáron és télen egyaránt, legalábbis iskolás koráig, de ha lehetséges, addig, míg a serdülőkorral eléri a teljes testi fejlettséget.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan nassolhatunk egészségesen

Ha nőnek születtél, akkor valószínűleg tudod milyen nassolás közben bűntudatott érezni. De ha éhesek vagyunk, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük