Kezdőlap » Gyógyszerek » Mire jó az orrcsepp

Mire jó az orrcsepp

Nátha esetén az orvos előírhat orrcseppeket is. Általánosságban véve, ezeket két csoportra osztjuk. Vannak enyhe fertőtlenítő hatásúak, amelyek megölik a baktériumokat. Hatásfokuk igen korlátozott, mivel csak a felületen levő csírákat pusztítják el. A másik csoportba tartoznak azok az oldatok, amelyek csökkentik az orrban levő szövetek duzzadását, ezáltal lehetővé teszik a szabad légzést és a váladék vagy genny eltávozását.

Ennek a módszernek a fő hátránya az, hogy a szövetek összehúzódása után ellenhatás lép fel: a szövetek ismét megduzzadnak, és ettől még jobban eldugul az orr; túl gyakori alkalmazás esetén pedig az összehúzó szerek ingerlik a finom nyálkahártyát. Orrcseppeket három esetben mégis alkalmazunk. Az első az, amikor a gyermeket nagyon kínozza eldugult orra, nem tud szopizni, szinte fuldoklik közben és álmából is gyakran felriad.

A másik eset a súlyos nátha vagy az arcüreggyulladás késői szakasza, amikor az orr olyan sűrű váladékkal van tele, hogy magától nem ürül. A harmadik az az eset, amikor középfülgyulladás esetén az orvos szabaddá akarja tenni a fület a torokkal összekötő, a középfül üregének szellőztetésére szolgáló Eustach-féle kürtnek az orrgaratban levő nyílást.Az orrcseppek jobban használnak, ha bejutnak az orr belső és felső járataiba is. Orrcseppeket csak orvosi javaslatra használjunk, legfeljebb 4 óránként naponta egy-egy cseppet. Egy hétnél tovább semmi esetre se használjuk, hacsak az orvos nem rendelkezik másképpen. Az orrcseppek legkomolyabb hátránya, hogy a gyermekeknek általában nehéz beadni.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A gyógyszer mindenre a legjobb megoldás?

Döbbenten látom reggel és este, hogy szívbeteg édesapám számra pontosan 16 féle gyógyszert visz be …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük