Kezdőlap » Sport » Mire jó az ökölvívás

Mire jó az ökölvívás

Az ökölvívás azok közé a meglehetősen ritka sportágak közé tartozik, amelyek egyenlő mértékben foglalkoztatják a test minden izmát, erősítik a belső szerveket, ugyanakkor a szellemet és az erkölcsi érzéket is fejlesztik.
Az ökölvívás az emberi szervezet egész mozgatórendszerét, idegrendszerét, légzőrendszerét és vérkeringést, valamint az érzékszervek jó részét erősen igénybe veszi. Éppen ezért az ökölvívás igen nehéz sportág, de az egészséges emberrel feltétlenül jó hatású. Arányosan fejleszti a testet, elősegíti az általános mozgáskészség kialakítását adjon más sportágakhoz. Ehhez járulnak a lelki-idegi hatások, melyek révén az ökölvívás űzőjét rövidesen gyors helyzetfelismerés, találékonyság és cselekvőképesség, önuralom és a fájdalmak fegyelmezett elviselése jellemzi, igazságérzete erősebbé, jelleme egyenesebbé, szilárdabbá, természete nyíltabbá válik. Ezt a sokféle hatást és eredményt számos országban igyekeznek pedagógiailag is felhasználni. Különösen nagy gondot fordítanak a gyerek-ökölvívásra a brit szigeteken, ahol a királyi család tagjai és kiváló állami vezetők vállalják a védnökséget. Csaknem minden faluban van gyerek-ökölvívó klub, és így sok tízezer gyerek részesül már kiskorától rendszeres képzésben.
Erre az ökölvívásra kizárólag a gyors lábmunkán alapuló külharc, a technikás vívás, a balegyenesek használata és a tiszta, szabályos bel- és közelharc jellemző. Az ökölvívás sokoldalúság, összetett mozgásanyaga azonban nem csak a gyerekek és az aktív versenyzők, hanem az egészségügyi testnevelést folytatók számára is vonzó, hasznos és kellemes.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan épülnek fel a magyar bajnokságok?

A magyar labdarúgás legfelső vonala az OTP Bank Liga, amelyben 16 csapat szerepel, az utolsó …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük