Kezdőlap » Egészséges életmód » Mire jó az étkezési napló?

Mire jó az étkezési napló?

Előbb-utóbb mindenki életében eljön az a pont, amikor elhatározza: “Elég volt”, “Változtatnom kell”, “Fogynom kell”, “Ez nem mehet így tovább”, stb. Ilyenkor az emberek többsége kinéz valamilyen éppen aktuális divatos diétát és jó esetben félig-meddig végigcsinálja. Megvan a sikerélmény, lemegy pár kiló, majd visszatér a jól megszokott kerékvágásba és lassan visszakúsznak a leadott kilók. Szerencsére ma már sokan rájöttek, hogy nem elég egy diétát végigcsinálni, hanem az ember szemléletét kell megváltoztatni.

Nem az a cél, hogy leadjunk 10 kilót, hanem az, hogy egészségesen, sokáig éljünk és élet minden apró örömét ki tudjuk élvezni. Az egészséges életmód része a helyes táplálkozás, a rendszeres sport, a lelki béke megteremtése. Mindenkinek saját magának kell megtalálnia az egyensúlyt a fizikai és lelki világa között. Többnyire megállapítható, hogy ha elérjük a nekünk tetszetős formát, alakot, sokkal kiegyensúlyozottabbak és elégedettebbek leszünk, nő az önbizalmunk.

De hogyan is kezdjünk hozzá? Mivel minden ember más és más, nem lehet konkrét diéta-tervet felállítani. Első lépésként írjunk étkezési naplót a megszokott étkezésünkről. Nem kell túlbonyolítani, keressünk egy kis füzetet, hordjuk magunkkal és írjunk bele mindent, amit elfogyasztunk. Nem szabad csalni, tényleg mindent le kell írnunk (a reggeli túrórudit amit a buszmegállóban elmajszolunk, az ebéd utáni desszertként elfogyasztott jégkrémet és az esti filmnézés közben eltüntetett chipset is). Vezessük ezt a naplót néhány napon, vagy akár egy héten keresztül. Majd üljünk le és olvassuk végig. Valószínűleg mindenki magától rá fog jönni, hogy mit ront el étkezés terén. Ha mégsem, akkor érdemes az interneten egészséges életmód címszó alatt mintaétrendeket keresni és azokkal összehasonlítani a saját étkezésünket. Általánosságban elmondható, hogy kerülnünk kell a finomított szénhidrátokat (finomliszt, cukor), sok zöldséget és fehérjét kell fogyasztanunk.

Segítségül egy napi étrend, ami belefér az egészséges életmód kategóriába:

Reggeli: 1 Teljes kiőrlésű vagy rozs zsemle / kifli sonkával, sajttal, zöldségekkel
Tízóra: Gyümölcs (kb. 20-30 dkg mennyiségben)
Ebéd: Bármilyen megszokott ebéd, egészséges alapanyagokból elkészítve
Uzsonna: natúr magvak (kb. 3 dkg) vagy cukormentes joghurt, krémtúró, puding
Vacsora: Natúr, grillezett húsféleség zöldségekkel vagy tojásból készült ételek (kenyérféleség nélkül)

Érdemes a változtatás után is vezetni az étkezési naplót, hogy a későbbiekben is lássuk, ha esetleg valamin változtatnunk kell. Általában 1 hónap alatt át lehet térni az egészséges életmódra, utána már magunktól tudni fogjuk, hogy mit igényel a szervezetünk.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Almaecet készítés fortélyai

Az alma minden formában finom és egészséges, az alma lé, az almabor, az almaecet, mindegy …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük