Kezdőlap » Ital » Mire jó a kávé?

Mire jó a kávé?

A kávé az arab kultúra segítségével terjedt el az egész világon. Fogyasztása nem tekint vissza túl hosszú időre, mint például a teafogyasztásé, a legkorábbi források a rendszeres fogyasztására úgy 500-600 évvel ezelőttről származnak.
Az első élvezői szerzetesek voltak, akik kifejezetten a coffein serkentő hatása miatt itták. Ez a cél a mai napig megmaradt, nagyon sokan indítják a reggelüket kávéval azért, hogy könnyebben ébredjenek. Mostanában persze a kávéba már különböző egyéb alkotóelemek is kerülnek, mint például tej és cukor, hogy csak a legjellemzőbbeket említsük. A cukor természetesen még inkább hozzájárul a hirtelen, élénkítő hatás előidézéséhez, ugyanakkor nem biztos, hogy ez feltétlenül jó. A modern kutatások szerint a kávé hatékonyan befolyásolja a vérnyomást, ha a nap során kis kortyokban elosztva fogyasztjuk, akkor stabilizálja, sőt csökkentheti a túl magas vérnyomást. A hirtelen, egy húzásra elfogyasztott nagyobb adag, különösen, ha az nagyon erős, persze inkább hirtelen felnyomja a vérnyomást, ami már nem kívánatos hatás.
A szervezetre gyakorolt hatása mellett megemlíthetjük a közösségformáló erőt is, amelyre az utóbbi 200-300 évben megnyitott sok kávéház is alapozott. A mai napig egy éttermi, cukrászdai, vagy akár otthoni ünnepi étkezés, de sokszor egy egyszerű, hétköznapi, családi főétkezés befejezéséhez is hozzátartozik a közösségi kávéfogyasztás. Egy jó kávé mellett az emberek szívesen beszélgetnek, és sokak szerint az étkezés után jelentkező álmosságot is segít csökkenteni, amelyben a coffein mellett a beszélgetésnek is szerepe van.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Ivólevek, zöldséglevek eltevése üvegekbe

Kertünk gyümölcseit és zöldségeit fáradságos munka árán, ám örömmel tehetjük el a téli időszakra, amikor …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük