Kezdőlap » Hobbi » Mire használjuk a maradék csempetörmeléket?

Mire használjuk a maradék csempetörmeléket?

Egy házfelújításnál, pláne házépítésnél nagyon sok csempetörmelék keletkezik, illetve egész maradék csempék is felgyűlhetnek a műhelyben.
Az a legjobb, ha ezek többféle színből és mintából vannak, mert akkor nagyon jól felhasználhatóak mozaikozáshoz. Mozaikkal kirakhatunk régi asztalokat, kisebb felületű járdákat, teraszokat, tipegőköveket a kertben, tükör keretét, vagy díszcsíkot is készíthetünk vele a fürdőszobába esetleg a konyhába.
A mozaik elkészítéséhez először mérjük fel a rendelkezésre álló színeket és a darabok méretét. Kisebbet ugye lehet még csinálni belőlük, nagyobbat már nemigen. A méretnek a minta kialakításakor is lehet jelentősége, például ha csak egy színű csempénk van, akkor a méretkülönbséggel lehet jelölni a minta határait.
Tervezzük meg a mintát a rendelkezésre álló helyre. Rajzoljuk fel ceruzával vagy filccel a felületre. A darabkák felragasztásához használjunk csemperagasztót. Az egyes darabok szélét igyekezzünk minél pontosabban a vonalakhoz igazítani, hogy egyenletes széleket hozzunk létre. A neten böngészve rengeteg, nagyon dekoratív mintát találhatunk.
A darabkák felragasztása után fugázzuk le az egész felületet. Ha kültéri felületen dolgozunk, akkor ügyeljünk rá, hogy olyan anyagokat válasszunk, amelyek bírják az időjárást, főleg a fagyot és az esőt. Ha csak beltéri csempedarabjaink vannak, akkor különösen arra kell figyelni, hogy a csemperagasztót úgy hordjuk fel a padló vagy más felület és a mozaikdarabkák közé, hogy ne maradjon rés vagy légbuborék. Ebbe ugyanis beszivároghat víz vagy pára, ami megfagyva felfeszít, szétrepeszti a csempét.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Miről szól a Világ legbrutálisabb gyilkosai című könyv?

A halál gondolata mindig foglalkoztatja az embereket. Mikor halunk meg? Hogyan? Mi lesz a túlvilágon …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük