Kezdőlap » Kert » Mire használjuk a maradék bontott téglákat?

Mire használjuk a maradék bontott téglákat?

Sokszor előfordul, hogy egy belső fal, kültéri épület, stb. elbontásakor régi típusú, kis méretű agyagtéglákat halmozunk fel a pincében, vagy esetleg az a halom már korábban is ott volt, most pedig el kéne valahogy tüntetni.
Sok kerti munkához, kisebb építményhez jól jönnek ezek a darabok. El lehet vele választani például az ágyásokat a járófelületektől, ez már nagyon régi szokás, számos öreg kertben láthatjuk, hogy a téglák sarkai szép sorban bukkannak elő a földből. Nagy előnye, hogy a vetett fű gyökereit elszigeteli a téglavonalon belüli veteményestől vagy virágágyástól. A fű ugyanis egészen agresszívan próbál terjeszkedni, egy-két év alatt egyre beljebb és beljebb hatolhat az ágyásokba.
Ha nagyon sok a maradék, akkor felhasználhatjuk például magaságyás építéséhez is. Egy hosszú, folyamatos ágyás létrehozásával tulajdonképpen falat is húzhatunk a kertben, ezzel is hatékonyan lehet leválasztani a haszonnövények területét például a kutyáktól. A magaságyást töltsük meg földdel és komposzttal, majd szinte bármit vethetünk-ültethetünk bele. Tavasz elején az elvetett magokat védhetjük és melegíthetjük, ha a magaságyás tetejét fóliával borítjuk le. A komposzt alulról melegíti a veteményt, így az hamarabb kel ki és erősödik meg, így hamarabb és több termést hoz a nyár folyamán.
Habarcs segítségével kerti sütőt, sőt akár kültéri kemencét is építhetünk. Ügyeljünk a füst megfelelő elvezetésére, és ha igazán dekoratív végeredményt akarunk, akkor vakoljuk és meszeljük ki a sütőt. A maradék téglákat használjuk járólapként. Ássuk ki a szükséges mélységet, a lerakott téglák közé pedig söpörjünk homokot vagy puha földet.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kötözés és hajtásnevelés

A szőlő hajtásait megfelelő támasz mellett kötözéssel vagy huzalok közé igazítva neveljük. A támasz nélküli …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük