Kezdőlap » Hobbi » Mire használjuk fel a kávézaccot?

Mire használjuk fel a kávézaccot?

A kotyogós kávéfőző még mindig a legolcsóbb és legnépszerűbb technika a kávé házi előállításához, sőt jó néhány barista szerint kotyogóssal lehet a legjobb kávét főzni.
Így elég sok kávézacc felhalmozódik egy háztartásban, már persze, ha nem a kukába dobjuk, hanem gyűjteni kezdjük. Gyűjtésnél ügyelni kell nagyon, hogy a zaccnak lehetősége legyen szellőzni, illetve idővel kiszáradni is, tehát a nedves zaccot nem lehet zárt dobozba tenni, különben megpenészedik.
Népszerű adalékanyag különféle kertészeti célokra. Ha kávézaccot borítunk a cserepes növényeinkre, akkor egyrészt védjük a földjüket a kiszáradástól, másrészt a locsolással tápanyagok mosódnak be a földbe. A virágföld lassú savanyítására is alkalmas. Ugyanígy lehet használni a kerti cserepes növényeknél, de boríthatjuk az ágyásokba is – beásva tápanyagforrás, ha a felszínre öntjük, akkor mulcsként működik. Ha nagyon nagy mennyiség van belőle, akkor a komposztálóba is boríthatjuk.
Mivel az átlagos őrölt kávé szemcséi viszonylag nagyok, ezért a maradék zacc jól használható súrolóként, persze csak akkor, ha nem áll fenn a veszélye, hogy elszínezi a felületet. Ugyanilyen okokból kellemes arcradírt is keverhetünk belőle.
A kávéban található festőanyagok még jól használhatóak az első kiáztatás után is. Ha a festeni kívánt anyagot, például natúr fát vagy textilt több órára beleáztatjuk, akkor rövidesen a barna, barnásszürke szín különféle árnyalatait kapjuk. A szín fixálásához a megszáradt textíliát forró vasalóval több percen át vasaljuk át. A későbbi mosásokhoz folttisztítót ne használjunk, és maximum 30 fokon mossunk. A fa felületek magukba szívják a festőanyagokat, akár egy szivacs, és mivel ezt a felületet nem fogjuk áztatni később, ezért a szín fixálására nincs szükség. Nagyon szép eredményt érhetünk viszont el, ha a megfestett fába mintát faragunk. Ehhez használjunk tapétavágó szikét. A barna alól világos, fehéres-sárgás minta fog előtűnni.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mire használjuk a maradék csempetörmeléket?

Egy házfelújításnál, pláne házépítésnél nagyon sok csempetörmelék keletkezik, illetve egész maradék csempék is felgyűlhetnek a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük