Kezdőlap » Karácsony » Mire figyeljünk töves fenyő vásárlásakor és hogyan ültessük át?

Mire figyeljünk töves fenyő vásárlásakor és hogyan ültessük át?

Az igazi karácsonyi hangulatot csak az igazi fenyő képes megtestesíteni, az illata pedig utánozhatatlan és pótolhatatlan. Nélküle nincs Karácsony.
Beszerezhetünk töves vagy földlabdás fenyőt is a vágott fa helyett.
Ezekkel az a baj, hogy vásárláskor többnyire nem tudjuk ellenőrizni, hogy tényleg földlabdás fenyőt vettünk, vagy csak földlabdásnak álcázott fenyőt, amelynek van 1-2 gyökere, de szabad földbe ültetve már elpusztulna. Ezt egyébként szerencsés esetben ki is tapinthatjuk. Az a fa, amelynek a gyökérzetén nem tapad meg nagy mennyiségben a talaj, nem volt földlabdás vagy rosszul lett kiemelve a talajból. Ilyenkor viszont meg kell nézni a gyökérzetét.
Nos, a jó hír az, hogy nincs minden veszve, ha hazaérve azt látjuk, hogy a földlabdás fánknak csak pici gyökere van. Feltételezzük, hogy a fa lombja egészséges, másképpen nem vettük volna meg.

Ilyenkor egy jó nagy dézsába kell beleültetnünk a fát, legalább kétszer akkorába, mint amekkora a földlabdája. Meg kell szabadítani a földet tartó vászontól. Virágfölddel fel kell töltenünk úgy a nagy cserepünket, hogy a fenyő mélyebbre legyen ültetve, mint ahogy eredetileg a természetben volt. Nagyon meg kell locsolni és sokszor. Nyugodtan bevihetjük ekkor a házba, bár a hőmérsékleti átmenetre figyeljünk. Viszont a lakásban lévő egyenletes hőmérséklet, – amely magasabb, mint a kinti -, jót fog tenni növényünknek, bármennyire is furcsán hangzik. Ha a fában maradt még életerő, akkor el kezd dolgozni a gyökérzetre.
Ilyenkor érdemes bent hagyni pár hétig a fát hűvösebb helyiségben, ahol elvegetálhat. Semmi baja nem lesz, ha figyelünk rá. Ha az időjárás engedi, akkor pár hét múlva ki lehet vinni. Arra is figyeljünk, hogy ne egy fűtőtest közelében tartsuk.
Az egyenletes, a kintitől melegebb hőmérsékleten a fenyő újra sarjadni kezd, s elsődlegesen a sérült gyökerére fog dolgozni, de közben a (főleg felső) ágak végén látjuk majd a pici kis hajtásokat, amelyek úgy néznek ki, mintha miniatűr tobozok nőnének. Majd tavasszal ebből fog kihajtani az új fenyőág. De nem probléma, ha az átültetést követően nem jönnek az új hajtások.
Egy sérült gyökerű fának 2-3 évre és szorgos gondoskodásra van szüksége ahhoz, hogy helyreálljon.
Egészséges földlabdás fának nincs szüksége ilyen „kezelésre”!

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan készítsünk karácsonyi párnát?

Nehéz kényelmes párnát találni üzletekben. Többnyire jól néznek ki, ezzel nincs is baj, viszont fél …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük