Kezdőlap » Betegségek » Mire figyeljünk oda táplálkozásunkban egyes típusú cukorbetegség esetén?

Mire figyeljünk oda táplálkozásunkban egyes típusú cukorbetegség esetén?

Az egyes típusú diabéteszt általában csak akkor diagnosztizálják, amikor az inzulintermelő sejtek nagy része már nem működik. Ez azt jelenti, hogy a betegeknek maguknak kell inzulint beadni a szervezetükbe. A táplálkozásra is fokozottan oda kell figyelniük, mert különösen fontos, hogy a napi szénhidrátbevitel összhangban legyen a beadott inzulinmennyiséggel.
Ahhoz, hogy az egyes típusú cukorbetegek optimálisan be tudják állítani a vércukorszintjüket, pontosan ismerniük kell a napi táplálékbevitelük szénhidráttartalmát. Ebben segíthet az úgynevezett kenyéregység (BE), vagy a szénhidrát számolása.
Egy kenyéregység 10-12 gramm szénhidrátnak felel meg. A cukorbetegek számára speciális táblázatokban van felsorolva, hogy egyes élelmiszertípusok hány kenyéregységnek felelnek meg. Azonban, ha rosszul számolunk a kenyéregységekkel, az elszámított inzulinbevitel a vércukorszint nem kívánatos ingadozásához vezethet.
Ajánlott inkább a napi szénhidrátfogyasztás, az egyes élelmiszerek szénhidráttartalmának pontos kiszámolása. A termékek csomagolásán, vagy az interneten megtalálható tápértéktáblázatokban bármilyen élelmiszer pontos összetételét megtaláljuk. Ha digitális mérleggel lemérjük fogyasztás előtt az adott mennyiséget, szinte grammra pontosan meg tudjuk határozni a szénhidráttartalmat, és ehhez igazítani az inzulinbevitelt. Vigyázzunk azonban az alacsony szénhidráttartalmú élelmiszerekkel: ezeket sem fogyaszthatjuk korlátlanul. Noha a vércukorszintre nincsenek hatással, magas zsír-, és fehérjetartalommal bírnak, és akár súlyfelesleg kialakulásához, vagy a meglévő túlsúly növekedéséhez vezethet a túlzott fogyasztásuk.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Bőrbetegségek és a vércsoport összefüggése

Sajnos nagyon kevés az információnk a bőrbetegségek és a vércsoportok közötti összefüggésekről! Viszont azt tudjuk,hogy …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük