Kezdőlap » Karrier » Mire érdemes figyelni munkahelyváltásnál?

Mire érdemes figyelni munkahelyváltásnál?

Ha munkahelyet változtatunk sok esetben elegendő az előző munkahelyről kapott papírokat leadni és ezzel el is van intézve minden. Az új munkáltató ezeket a papírokat elveszi és nem is látjuk többé. Néhány esetben azonban érhetnek minket meglepetések a belépéskor. Ilyen eset lehet pl. ha köztisztviselőként, közalkalmazottként helyezkedünk el. Ezeknél a munkaköröknél törvényileg meghatározott bértábla alapján számítják ki a jövedelmet, amelynek meghatározó alapja a munkaviszony. A munkakönyv megszűnése óta ez nem is olyan egyszerű feladat, ugyanis az esetek nagy többségében az előző munkáltatótól kapott papírok egyike sem tartalmazza ezt az adatot. Mit lehet hát tenni?
Mint nemrégiben megtudtam az “Adatlap a munkaviszony megszűnéséről” című nyomtatványt érdemes megtartani és csak annak a másolatát benyújtani az új munkáltatónak. Ha ezek a rendelkezésünkre állnak minden munkáltatónktól akkor nincs semmi teendőnk, megkíméltük magunkat a hivatali tortúrától.
Amennyiben – és sajnos az esetek többségében az információ hiánya miatt ez a helyzet – ezek a papírok nem állnak rendelkezésünkre, akkor a Nyugdíjfolyósító Igazgatósághoz kell ellátogatnunk és kikérnünk a munkaviszony igazolását. Ha valakiben felmerülne, hogy ez maximum a sorban állás viszontagságait vonja maga után el kell keserítenem. Az egyszerűnek hitt művelet nem hoz azonnali eredményt, 15 munkanap az átfutási ideje. Addig a munkát sem kezdhetjük meg, vagy ha mégis, akkor nem lehetünk benne biztosak, hogy mennyi pénzért is dolgozunk, mivel vannak olyan “jogviszonyok”, amelyek nem mindenhol számítanak bele a munkaviszonyba.
Ha végül sikerült megszereznünk ezt az igazolást a hasonló kellemetlenségek elkerülése érdekében ne adjuk ki a kezünkből és a továbbiakban az esetleges munkahely változtatásoknál figyeljünk rá, hogy a fentebb említett “Adatlap a munkaviszony megszűnéséről” című nyomtatványból csak a másolatot adjuk át a munkaügyi osztálynak.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A próbaidő

Ha valaki szeretne dolgozni, és az önéletrajza is, valamint az állásinterjúja is sikeres volt és …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük