Kezdőlap » Kert » Mire elég egy 600 nm-es telek?

Mire elég egy 600 nm-es telek?

Mire elég egy ekkora telek, ha áll rajta egy ház, és persze tartozik hozzá valamennyi betonozott vagy térkövezett terület? A maradék nem sok első hallásra, mondjuk 400 nm. Ez egy 20×20 méteres területnek felel meg. Ki lehet ebből alakítani egy megfelelő konyhakertet úgy, hogy élvezeti kert is maradjon?
Ehhez a háztulajdonosnak elég komolyan bele kell ásnia magát a helytakarékos kertészkedés különféle formáiba, és érdemes beruházni a drágább, de speciális magokba is. Ilyen például a méteres bab, ami függőlegesen akár több méter magasra felfuttatható a kerítésre. Zöldbabként felhasználható termései akár a 80 cm-t is elérik, és késő őszig folyamatosan szüretelhető. Rendkívül bőtermő. Burgonyából érdemes például a Kondor fajtával próbálkozni, mivel igen bőtermő, gumói pedig óriásiak.
Törekedjünk három alapelvre: a felfelé való kertészkedésre először is, tehát lehetőleg minél több futtatható, illetve magasra növő, fásodó szárú zöldséget tartsunk. Másodszor: kifejezetten a nagyon bőtermő verziókat válasszuk a különféle zöldségekből.
Harmadszor pedig vessünk ugyanarra a helyre évente többször is. Jellegzetes elővetemény például a retek és a saláta, utóvetemény pedig a káposztafélék. Ha valamit kihúzunk a földből, azonnal vessünk vagy palántázzunk a helyére valamit. Nem lehet így sem persze túl kicsi helyen minden zöldséget megtermeszteni, például a csemegekukoricát nem nagyon éri meg, túlságosan helyigényes.
A zöldségeskert elférhet akár már 100-150 nm-en is,a fennmaradó területet füvesíthetjük, parkosíthatjuk, fásíthatjuk. Ha a haszon is fontos, akkor árnyékolási céllal is gyümölcsfákat válasszunk.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan készítsünk látvány-madárodút?

Mikor az ember mesterséges odúkat helyez ki a kertbe a madarak számára, a legtöbbek fejében …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük