Kezdőlap » Ünnepek » Mióta piros a mikulás ruhája?

Mióta piros a mikulás ruhája?

Mindjárt itt vannak az ünnepek, s mindannyian tudjuk, hogy vannak országok, ahol a karácsonyi ajándékot nem a Jézuska hozza, hanem a Mikulás.De vajon tudjuk-e, hogy mióta és miért éppen piros a ruhája? Eredetileg talán zöld volt, de ez is vita tárgyát képezi. Azt tudjuk mindannyian, hogy az Egyesült Államokban a Mikulás a legmeghatározóbb szereplője a karácsonyi ünnepnek. A Mikulás-figura a XIX. Század végére kezdett közismertté válni, alakja és színe ekkor még változó volt. Általában erős, testes férfialakot öltött, de előfordult, hogy sovány, vagy normál testalkatúként formálták meg a Mikulást. Ruháját tekintve általában bunda volt a jellemző, piros, zöld, kék, vagy lila ...

Mindjárt itt vannak az ünnepek, s mindannyian tudjuk, hogy vannak országok, ahol a karácsonyi ajándékot nem a Jézuska hozza, hanem a Mikulás.

De vajon tudjuk-e, hogy mióta és miért éppen piros a ruhája? Eredetileg talán zöld volt, de ez is vita tárgyát képezi.
Azt tudjuk mindannyian, hogy az Egyesült Államokban a Mikulás a legmeghatározóbb szereplője a karácsonyi ünnepnek. A Mikulás-figura a XIX. Század végére kezdett közismertté válni, alakja és színe ekkor még változó volt. Általában erős, testes férfialakot öltött, de előfordult, hogy sovány, vagy normál testalkatúként formálták meg a Mikulást. Ruháját tekintve általában bunda volt a jellemző, piros, zöld, kék, vagy lila színekben. A mára szimbólummá vált pocakos, piros ruhás,fehér szakállas, testes Mikulás képét, először egy bostoni nyomdász jelenítette meg a karácsonyi képeslapjain 1885-ben. Ettől kezdve kezdett széles körben elterjedni, az általa megrajzolt forma.

Egy, a napjainkban is közismert üdítő italokat gyártó cég is felvette reklámfiguraként, a Mikulást az 1930-as évek elején. Ezt minden évben a karácsonyi időszakban alkalmazzák azóta is, s ennek köszönhetően alakult ki az a legenda, hogy az említett üdítő gyártó cég találta ki a mai Mikulást, amely piros ruhás fehér szakállas testes férfi. A legenda azonban nem igaz, legalább is cáfolják. A nagy pocakos piros-fehér ruhás Mikulást már azelőtt ilyen formában ismerték az emberek, mielőtt az üdítőgyártó cég ezt reklám alakként kezdte volna használni.
Az tény, hogy ez a reklámpárosítás hozzájárult ahhoz, hogy az emberek ilyen formában gondoljanak a Mikulásra.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Miért van böjt húsvét előtt?

Mély vallású keresztény emberek körében igen elterjedt, hogy húsvét előtt negyven nappal böjtölni kezdenek, Krisztus ...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.