Kezdőlap » Ünnepek » Mióta piros a mikulás ruhája?

Mióta piros a mikulás ruhája?

Mindjárt itt vannak az ünnepek, s mindannyian tudjuk, hogy vannak országok, ahol a karácsonyi ajándékot nem a Jézuska hozza, hanem a Mikulás.

De vajon tudjuk-e, hogy mióta és miért éppen piros a ruhája? Eredetileg talán zöld volt, de ez is vita tárgyát képezi.
Azt tudjuk mindannyian, hogy az Egyesült Államokban a Mikulás a legmeghatározóbb szereplője a karácsonyi ünnepnek. A Mikulás-figura a XIX. Század végére kezdett közismertté válni, alakja és színe ekkor még változó volt. Általában erős, testes férfialakot öltött, de előfordult, hogy sovány, vagy normál testalkatúként formálták meg a Mikulást. Ruháját tekintve általában bunda volt a jellemző, piros, zöld, kék, vagy lila színekben. A mára szimbólummá vált pocakos, piros ruhás,fehér szakállas, testes Mikulás képét, először egy bostoni nyomdász jelenítette meg a karácsonyi képeslapjain 1885-ben. Ettől kezdve kezdett széles körben elterjedni, az általa megrajzolt forma.

Egy, a napjainkban is közismert üdítő italokat gyártó cég is felvette reklámfiguraként, a Mikulást az 1930-as évek elején. Ezt minden évben a karácsonyi időszakban alkalmazzák azóta is, s ennek köszönhetően alakult ki az a legenda, hogy az említett üdítő gyártó cég találta ki a mai Mikulást, amely piros ruhás fehér szakállas testes férfi. A legenda azonban nem igaz, legalább is cáfolják. A nagy pocakos piros-fehér ruhás Mikulást már azelőtt ilyen formában ismerték az emberek, mielőtt az üdítőgyártó cég ezt reklám alakként kezdte volna használni.
Az tény, hogy ez a reklámpárosítás hozzájárult ahhoz, hogy az emberek ilyen formában gondoljanak a Mikulásra.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Ünnep: Május 1

Sokan talán nem is tudják, miért is munkaszüneti nap, és miért is ünnepeljük május 1-ét. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük