Kezdőlap » Családi élet » Mióta léteznek játszóterek?

Mióta léteznek játszóterek?

Egy mai gyermek számára biztos butaságnak tűnhet ez a kérdés, hiszen napjainkban a világ minden részén teljesen természetes, hogy szabadidejük egy jelentős részét játszótereken töltik. Rengeteg ötlet megjelenik a mai játszóterek eszközeiben, ezek anyagaiban, sőt sokszor egy bizonyos téma körül „forog” egy adott játszótér. Erre példa, ha egy mese jeleneteit lehet eljátszani a játszótéren (Zöld Péter, Vuk. Egy svédországi játszótér, ahol a játékok mind egy-egy gyümölcsöt formáznak.)
A játszóterek nem tekintenek vissza nagy múltra. Körülbelül 130 éve jelent meg az első Németországban. Természetesen azelőtt is voltak focipályák, vagy a falvak városok szélén lévő tisztások, ahol a gyerekek összegyűltek játszani, de ez a németországi volt az első elkerített, játékokkal felépített tér. Ennek az az egyszerű oka, hogy az emberek akkor gondolták először, hogy erre szükség lehet. Nagyon sikeres lett ez a kezdeményezés, nemcsak a gyermekek és szüleik körében, de tudósok, szakemberek (pszichológusok, tanárok) is pozitív véleménnyel voltak róla. Theodore Roosevelt amerikai elnök 1887-ben azt nyilatkozta egy játszótéravatáson, hogy a gyerekeknek nemcsak a játékhoz, de az ehhez szükséges térhez is joguk van.
Azt mindenkinek be kellett látnia, hogy az eddigi lehetőségek (járdaszélek, óvott díszes-füves parkok) nem voltak megfelelőek a gyermekek számára. Szükségük volt egy nagyobb és biztonságosabb helyre, ahol együtt lehetnek, mozoghatnak. Hiszen tudjuk, hogy gyermekkorban a legjobban fejlesztő dolog a szabad, spontán játék. A játszótereken ezen kívül megismerhetik a társadalmi szocializációt, a családon kívüli közösség szabályait.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan kezdjük újra az exünkkel?

Amikor véget ér egy kapcsolat és ilyen vagy olyan okok miatt úgy döntünk, hogy szakítunk …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük