Kezdőlap » Látnivalók » Minek állít emléket Nelson oszlopa?

Minek állít emléket Nelson oszlopa?

A Londonba található emlékmű a franciák feletti győzelmet és az angol haditengerészet legnagyobb hősét, Lord Horatio Nelsont (1758-1805) ünnepli. Az admirális 1805-ben a trafalgari ütközetben vesztette életét, amelynek során a királyi haditengerészet hajóveszteség nélkül megsemmisítette a franciák és spanyolok egyesített, harminchárom hajóból álló flottáját. A Trafalgar Square-en álló, 52 méter magas kőoszlop tetején Nelson öt méter magas szobra díszeleg. Az emlékmű talpazatát négy tekintélyes oroszlán őrzi, amelyeket Carlo Marochetti öntött 1867-ben. A Nelson győzelmeinek jeleneteit ábrázoló bronzreliefek a franciáktól megszerzett ágyúk anyagából készültek. Bár magát a teret sok bírálat éri, a londoniak kedvelik és a város első számú turisztikai látványosságai közé tartozik.

Tengernyi galambjáról híres, sok politikai demonstráció helyszíne. Története 1812-ig nyúlik vissza, amikor John Nash építész azt javasolta, hogy bontsák le az épületek kusza tömegét az egykori királyi istállók helyén, és hozzanak létre egy teret a közeli Charing Crossnál, de ez csak az 1840-es években valósult meg a londoni parlament építésze, Sir Charles Barry közreműködésével. A szökőkutak és a szobrok később kerültek ide, csak I. Károly lovas szobra áll itt az 1760-as évek óta: a király épp kivégzésének helyszínére tekint le. Évekkel a Nelson-emlékmű előtt, 1838-ban készült el a tér északi oldalán álló National Gallery. Az 1720-as években épült James Gibbs tervei alapján a hatalmas klasszikus portikuszáról híres St. Martin-in-the-Fields templom a tér északkeleti sarkán.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Drezda

Az egymást követő száz uralkodók nagy becsben tartották udvartartásuk székhelyét, igyekezvén minél pompásabbá varázsolni a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük