Kezdőlap » Látnivalók » Minek a szimbóluma a Citadelle Laferriére?

Minek a szimbóluma a Citadelle Laferriére?

A Nemzeti Történeti Park Haiti északi partjának közelében helyezkedik el. Területén található többek között a Citadelle Laferriére, a Sans Souci-palota és a Ramiens épületei. Eme épületek mindegyikének megvan a maga sajátos jelentősége, de közös bennük, hogy valamennyit a XIX. század elején önmagukat felszabadított színes bőrű, volt rabszolgák építették, miután Haiti 1804-ben függetlenítette magát Franciaországtól. Az épületet I. Henrik Haiti királyának parancsára emelték, aki arra törekedett, hogy az újdonsült állam arculata egykori gyarmatosítóiéhoz méltó, ám egyedi legyen.

A felszabadult rabszolgák számára az volt a legfontosabb, hogy ne kelljen tartaniuk a franciák bosszújától. A hegytetőt koronázó hatalmas erődöt, a Citadelle Laferriére-en kétszázezer ember ugyanolyan keményen dolgozott, mint korábban az ültetvényeken. Egy esetleges francia támadás esetén Haiti északi részének lakói arra utasították volna, hogy a citadellában keressenek menedéket, és útközben semmisítsenek meg mindent, aminek az ellenség a hasznát vehetné.

A 914 méter magas hegyet koronázó citadella 1805 és 1820 között épült kőből. Falai 40 méter magasak, alapterülete 10000 négyzetkilométer. Eredetileg ötezer fő befogadására és akár egyéves ostrom visszaverésére tervezték. 365 ágyúval védték, amelyeket a partról szállítottak ide.
Napjainkban a citadella helyreállított állapotában látható. Jelenleg Haiti legfontosabb turisztikai célpontjainak az egyike. A helybeliek számára a nemzetük összefogásának és erejének a jelképe.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hol található a Union Station?

A Los Angeles-i Union Station az utolsó nagy vasútállomások egyike a vasút történetének aranykorából. A …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük