Kezdőlap » Ünnepek » Mindenszentek, Halottak napja

Mindenszentek, Halottak napja

November elsején mindenszentek, november másodikán a Halottak napja van – mindkét napon a halottakat ünnepeljük, rájuk emlékezünk.

Ezek a napok a pogányság korában is ünnepnek számítottak, a kelta hit szerint ilyenkor a napisten a halál és sötétség istenének fogságába került. A betakarítás végeztével ünnepséget tartottak, ahol a papjaik áldozatot mutattak be, majd az éjszaka végeztével a parazsat szétosztották a családok között, hogy új tüzeket gyújthassanak és ezzel melegen tarthassák az otthonokat, kiűzhessék a sötétséget és a gonoszt szellemeket.

A keresztény egyház 835-ben kinevezte november 1-ét mindenszentek ünnepének, majd a későbbiekben november másodikát a halottak napjának. Az évek során teljesen összekeveredtek a pogány és keresztény szokások. Mindkét naphoz nagyon sok népi hiedelem, babona fűződik. Ilyen elképzelés volt az például, hogy a két nap közötti éjszakán a halottak miséznek a templomokban, és amíg a harang szól, hazalátogatnak megnézni a régi lakóhelyüket. Ugyanehhez az elképzeléshez kapcsolódik az a szokás is, hogy ezeken a napokon megterítenek a halottak számára is, kenyeret, sót, vizet tettek az asztalra.

Mindenszentek előestéjén a kegyelet virágait viszik a hozzátartozók a halottaik sírjára, Mindenszentek napján pedig az emlékezés gyertyáit gyújtják meg.
A Mindenszentek és az Amerikában tartott Halloween ünnep ugyanarról a gyökérről fakad, mindkettő a halottakra való emlékezésről szól, még ha formájukban el is tértek egymástól. Manapság már ismét összemosódtak a szokások.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Ünnep: Május 1

Sokan talán nem is tudják, miért is munkaszüneti nap, és miért is ünnepeljük május 1-ét. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük