Kezdőlap » Ünnepek » Mindenszentek és a Halottak napja

Mindenszentek és a Halottak napja

Mindenszentek ünnepe

A mindenszentek vagy mindenszentek napja keresztény ünnep. A római katolikus egyház hagyományosan november első napján ünnepli. Mindenszentek az összes mennybe jutott lélek ünnepe, és ekkor emlékeznek meg azokról a szentekről is, akiknek nincs külön emléknapja. A népi szokások közt kevés kötődik ide, inkább keresztény ünnep.

Halottak napja

A halottak napja is keresztény ünnep. A katolikusok november 2-án tartják (ha ez vasárnapra esik, akkor 3-án), mindenszentek napját követően. Ehhez sok hagyomány kötődik. Magyarországon a szokás, hogy ezen a napon az emberek meglátogatják elhunyt rokonuk sírját, virágot visznek, gyertyát, mécsest gyújtanak. A gyertya avagy a tűz a megtisztulást hozza az elhunytaknak, illetve aki véletlen kiszabadult lélek, könnyen visszataláljon sírjához. A virág, mécses pedig arra szolgált, hogy a halottak szívesen maradjanak sírhelyükben.

November 2-án az elhunytak emlékezetére pár órára a harangok is megszólalnak. A hiedelem szerint ez a halottak lelkét megnyugtatja, és megpihennek

Régen hagyomány volt, hogy azon a héten, amikor a halottak napja van, az emberek nem dolgoztak, mivel bajt hozhatott a ház népére. Ezért nem lehetett földet művelni, mosni, takarítani. Sokfelé szokás volt az is, hogy a halottak számára megterítettek, kenyeret, sót és vizet tettek az asztalra. Voltak akik a temetőbe is vittek ennivalót és a sírokra helyezték azokat.

Napjainkban leginkább a megemlékezés, gyertya és mécses gyújtása, illetve virág vagy koszorú helyezése a sírra maradt meg.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Ünnep: Május 1

Sokan talán nem is tudják, miért is munkaszüneti nap, és miért is ünnepeljük május 1-ét. …

3 hozzászólás

 1. dr Neizer-Kiss Irma

  Kedves Schmidt Dorina!

  A cikket elmeséltem több katolikus ismerősömnek, akik vitatták a Halottak napjával kapcsolatban, hogy … “ha ez vasárnapra esik, akkor 3-án…” tartják. Én is megnéztem katolikus templom honlapján a 2014. 44. heti miserendet és ott is bizony 2014.november 2-át, vasárnapot, jelöli meg Halottak napjának. Tehát nem teszik át november 3-ára (hétfőre).

  Önnek mi a véleménye erről, illetve honnan származik az Ön információja?

  • Schmidt Dorina

   Kedves Irma,

   forrás: http://www.buvarinfo.hu/kalendarium/_main_11_november.htm

   November 2.(3) – Halottak napja. Halottak napja: a halottak emlékünnepe, amelyet a római katolikus egyház november 2-ára tett; ha ez a nap vasárnapra esik, akkor az emléknap november 3-ika. Külön ünnepe a halottaknak – noha az egyház régtől fogva imádkozott a holtak lelki üdvéért – csak 998 óta van. Először Odilo, a clunyi kolostor apátja hozta szokásba e napon a megemlékezést, ami majd a XIV. századtól vált általánossá. A görögkeleti egyházak általában pünkösd előtti szombaton emlékeznek az elhunytakra. Úgy tartják, hogy “Halottak napján hazalátogatnak az elhunyt családtagok…” (Lényegében a mondás azt jelenti, hogy élők és holtak lélekben találkoznak.) “Jó nap ez az alamizsnaosztásra is!” (Régen szokás volt e napon kalácsot sütni, amit a temetőkapuban álló koldusnak adták. Székely népszokás szerint egész kemencére való cipót sütöttek, amelynek Isten lepénye vagy halottak lepénye volt a neve. Ezt kiosztották a templom előtt gyülekező szegények között.) Halottak napja “tiltó nap (helyenként hét)” is: “Tilos mosni, mert akkor vízben állnak a halottak”. S népi időjóslás is tartozik e naphoz: “Ha sok eső esik, sok felnőtt hal meg a következő esztendőben…” S végezetül egy fenyegető figyelmeztetés: “Aki ezen a napon egy sírról virágot szakít, azt elviszi magával a halott”.

   http://www.rostae-books.com/halottak-napja.html

  • Schmidt Dorina

   Egyébként úgy érzem igaza van! :) Lehetséges, hogy elavult ez a szokás?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük