Kezdőlap » Látnivalók » Mindenki ismeri Machu Picchu-t?

Mindenki ismeri Machu Picchu-t?

A fantasztikus látványt nyújtó romvárost valószínűleg az inka birodalom fénykorában, 1400 és 1450 táján alapították, és alig egy évszázadig volt lakott. Az itt talált csontok többsége fiatal nőké volt – nagy számukból arra következtethetünk, hogy Machu Picchu emberáldozatok helyszíne, valamint az inkák spirituális központja volt, amit a sok templom és szakrális hely megléte is alátámaszt.

A várost meglátogató turisták közül napjainkban is sokan úgy érzik, hogy a helynek spirituális kisugárzása van.
Az inkák elveszett városaként emlegetett Machu Picchu nem más, mint a legendás El Dorado, amelyet eredménytelenül kerestek a spanyol konkvisztádorok. Mindmáig kevés biztosat tudunk azonban a településről és eredeti rendeltetéséről, arról, hogyan építették, és miért hagyták el az inkák. A helyet egyedül egy kanyargós, nehezen megmászható ösvényen lehet megközelíteni, az út pedig gyalogosan több napig tartott. Ezen az ösvényen napjainkban a várost nagy számban felkereső hátizsákos turisták közlekednek.

Machu Picchut 1911-ben fedezte fel újra Hiram Bingham amerikai felfedező, aki sajnálatos módon számos leletet az Egyesült Államokba szállított. A tárgyalások jelenleg is folynak az Egyesült Államok és Peru között e tárgyak visszajuttatásáról. 1911-ben a területet az esőerdő sűrű növénytakarója borította, így Bingham szinte a véletlennek köszönhetően fedezte fel, miután a peruiaktól hallott „az inkák utolsó nyugvóhelyéről”.

Ez a jellemzés azonban pontatlannak bizonyult, minthogy az inkák már a spanyol uralom kezdete előtt elhagyták a várost. Machu Picchu az UNESCO Világörökség része, a perui kormány pedig korlátozza az ösvényt megmászó turisták számát.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Miért nézzük meg Tiahuanaco-t?

Tiahuanaco a Titicaca-tótól mintegy 15 kilométerre található. Műemlékei és szobrai nagy érdeklődést keltettek a régészek …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük