Kezdőlap » Zene » Milyenek az emlékzenekarok?

Milyenek az emlékzenekarok?

Nagyban hasonlítanak a tribut band-ekre, de ők főleg feloszlott zenekarok számait játsszák, vagy egy elhunyt zenész emlékének tisztelegnek.
Nagyon törekednek a zenekar illetve énekeshez való hasonlóságra. Magyarországon nagyon sok emlékzenekar létezik, akiknek a zenészei többnyire más zenekarokban is játsszanak és az emlékzenekart tényleg a kedvencük iránti tisztelet hozta létre. A nevük teljesen megegyezik az eredeti zenekar nevével, hozzátéve az emlékzenekar elnevezést.
Nehogy azt gondoljuk, hogy csak külföldi együtteseknek van emlékzenekaruk. Nagyon sok magyar zenekar is található közöttük.Egy pár az ismertek közül: LGT, Piramis, Illés …. Népszerűbbek a külföldi zenekarok emlékzenekarai. Itt is egy pár a teljesség igénye nélkül: Doors, Toto, Qeen, Beatles…
Ezek közül az egyik legismertebb a Doors emlékzenekar. 21 éve alakultak, az alapító tagok: László Boldizsár (Cotton Club Singers) és Szöllõs Gergő. Nem csak fellépéseket vállaltak, hanem nagyon aktívan részt vettek és vesznek a magyar zenei életben.
Minden nagyobb fesztiválon részt vesznek, külföldön is fellépnek. Mivel Morrison december 8-án született, e nap környékén minden évben megrendezik a Doors fesztivált (ezt saját szervezésben teszik).
Több tribute fesztivált is szerveztek, ezzel fellépési lehetőséget biztosítva más tribute és, emlékzenekaroknak. A zenekar tagjai képzett és tapasztalt zenészek. Röviden róluk: Menszátor Héresz Attila – Ének (József Attila díjas színész, a Duende zenekar frontembere, énekel még a Tom Waits emlékzenekarban. Fóris Szilárd – Billentyűs hangszerek (Zeneművész – Zenetanár. Komolyzenével is foglalkozik , párhuzamosan a könnyűzene mellett.
Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemet végzett. Veisz Gábor – Basszusgitár Gyermek- és Ifjúságvédelmi Asszisztens Játszik még: a Fugato Orchestrában, a Reefs-ben, és a Farkasházi Réka Samu Bandben Szőllős Gergő – Dobok, Szervezés.
A Doors Emlékzenekar egyik alapítója és Kis Gergővel szervezője is. Dobiskolát, és próbatermeket is működtet, koncerteket, fesztiválokat szervez, Jelenlegi zenekarok: James Brown Tribute zenekarban, és a Szabó Leslie Band-ban…
Kiss Gergő – Gitár, Szervezés
Gitáros és szervező. Civil életében kereskedelmi kiállítások szervezésében, és lebonyolításában vesz részt.
Számtalan híres, és kevésbé híres Blues, Rock zenekarban játszott. Vámos Zsolt (Bon- Bon), Felkai Miklós, és a mostanra már híressé vált zenész barátaitól tanulta meg a gitározás ízét.
Azért őket emeltem ki, mert szinte valósághűen visszaadják egy Doors koncert hangulatát,ha hallgatja az ember őket úgy érzi újra Morrison áll a színpadon.
Az összehasonlítás miatt, és aki szereti a Doors zenekart ajánlom az 1991-ben megjelent filmet Val Kilmer-rel a főszerepben.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan készül a bakelit lemez?

A bakelit pontosabban a vinyl -lemezek rajongóinak száma egyre növekszik a zenerajongók, gyűjtők és Dj-k …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük