Kezdőlap » Étel » Milyen zöldség a téli sarjadékhagyma?

Milyen zöldség a téli sarjadékhagyma?

A téli sarjadékhagyma a többi hagymafajjal együtt Ázsia pusztáiról került be a zöldség növények sorába. Már a nevével is jelzi, hogy a téli zöldségek választékát bővíti.

Évelő növényként különleges kezelés nélkül biztonságosan áttelel, és a tél keménységétől függően korábban vagy később, de a tél második felében szedhető, és zöldhagymaként fogyasztható. Tél végére szervezetünkből elfogynak a nyáron felhalmozott energia- és vitamin tartalékok, ezért fáradékonyabbak, a fertőző betegségekre érzékenyebbek vagyunk. Ebben az időszakban tehát fontos és olcsó vitamin-, ásványi só- és rostforrás a téli sarjadékhagyma.

A téli sarjadékhagyma bojtos gyökérzetű, évelő növény, élettartalma 4-5 év. Hagymái hosszúkásak, számos fiókhagymát nevelnek. 30-80 cm hosszú tőkocsánya üreges, kiszélesedő. Virágzata gömb alakú. Magja a második év júliusában érik be. Ez a zöldség az igénytelenebb zöldségnövények közé tartozik, mert jól tűri a száraz meleget és a kemény teleket, és talajban sem válogat.

Korai zöldhagyma viszont csak jól fejlett sarjhagymanövényről szedhető. Szépen fejlett hagymát pedig csak gondosan kezelt talajon termesztett, tápanyaggal és vízzel jól ellátott növények nevelnek. Különösen fontos ez, ha évelőként 4-5 éven át, helyben hagyva termesztjük. A téli sarjadékhagymát tehát mélyen munkált, szerves anyaggal és műtrágyával ellátott, gondosan előkészített, kellően ülepedett talajban márciusban vethetjük. A sarjadékhagyma szokásos gyomtalanításán, szükség szerinti öntözésén és trágyázásán kívül különleges munka évenként a magszárak eltávolítása, levágása.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan készítsünk diétásan rakott kelt?

A diéta és életmódváltás követői törekszenek a minél egészségesebb, kalóriaszegényebb ételek elkészítésére és fogyasztására. Alapvetően …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük