Kezdőlap » Kert » Milyen zöldség a mángold?

Milyen zöldség a mángold?

A mángold, vagy más kiejtéssel mangold, latin nevén beta vulgaris a cékla egy közeli rokona. A levelük nagyon hasonlít is egymásra: kicsit íves, hosszúkás és húsos levélnyélen lapos, fodros levelek, melyek tőlevélrózsából nőnek ki. Ugyanehhez a családhoz tartozik a cukorrépa és a takarmányrépa is.
A mángoldból jellemzően két típust termeszthetünk: levélmángoldot vagy szármángoldot. Előbbinek a lapos, zöld részt esszük meg a leveléből, például salátának vagy spenót helyett főzelékként elkészítve. A szármángoldok már egy kicsit különlegesebbek: levélnyelük akár három ujjnyi széles is lehet, hossza jó termés esetén elérheti az ötven-hatvan centimétert is. Felhasználáskor a növény legkülső leveleit törjük ki tövestül, a maradékot hagyjuk tovább fejlődni. Egyébként is ezek a leghúsosabb, legvastagabb levélnyelű darabok. A levél zöld részét vágjuk le, ha elég sokat szüreteltünk, akkor ugyanúgy készülhet belőle főzelék, mint az eredetileg is levélzöldjéért termesztett típusoknál. A levélnyelet megfőzhetjük, feldarabolhatjuk, készülhet belőle leves, püré, főzelék, sőt a legnagyobb darabokat előfőzés után be lehet panírozni és olajban kisütni.
Különleges fajtája az úgynevezett „bright lights” típus. Ez egy olyan szármángold fajta, amely szivárványos színű levélnyeleket növeszt, a citromsárgától a rózsaszín különféle árnyalatain keresztül egészen a liláig.
Termesztése könnyű. Ha ősszel felszedjük és üvegházba telepítjük a gumóit, vagy nyár végén eleve üvegházba vetjük a magjait, akkor egész télen szüretelhetőek róla az ízletes és vitamindús levelek.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan ültessünk paradicsom palántát?

Lucullus, konzerv, savmentes, koktél és még sorolhatnánk a számtalan ízű és formájú paradicsomokat, ami a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük