Kezdőlap » Étel » Milyen zöldség a mangold?

Milyen zöldség a mangold?

A mangold jellegzetes házi kerti növény, üzemi mértékben nem termesztik. A spenótnál többszörösen nagyobb és húsosabb leveleikből percek alatt megszedhető egy főzésre való mennyiség. Elkészítési módja megegyezik a spenótéval. A levélnyél külön is elkészíthető spárgaként. A mangoldban található értékes anyagok közül a C-vitamin-, a karotin-, a cukor-, a vas- és a foszfortartalma említésre méltó.

A Földközi-tenger vidékéről származó répából (Beta maritima) nemesítették. Hazai termesztésről már az 1664-ben megjelent Poson-i kert című szakkönyvben írt Lippay. A növény- és élettani jellemzői. Kis hőigényű növény, minimális átlaghőmérséklet-igénye 4 °C körül mozog, az optimális is csak 15-18 °C. Fényigényes, de gyengébb fényben is fejlődik. Vízigénye nagy, de az átmeneti vízhiányt nem sínyli meg, s nem károsítja az átmeneti szélsőséges hőmérséklet sem.

Talajra nem igényes, a tápanyagok közül elsősorban nitrogént kíván. A mangold a második évben magszárat fejleszt. Virágzata gomolyos fürt. A virágok hímnősek, idegenbeporzók. Termése gomolyban álló csalmatok. Enyhe télen és mediterrán jellegű klímában takarás nélkül sem fagy ki a gyökere. Késő őszig zöldell, és néhány °C-os fagyot még a zöld levelek is elviselnek. Nagyobb fagyok előtt a sorokat földdel, majd a fagy erősségétől függően lombbal, törekkel, szalmával vagy más rendelkezésre álló takaróanyaggal is takarjuk. A takarást általában február közepén vehetjük le, ezután a növények fólia alatt tavasz végéig – az új vetésű mangold első szedésig – hajtathatók.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Milyen uzsonna süteményt készíthetünk?

Uzsonna süteményeknek nevezzük azokat a süteményeket, amit reggelire, napközben illetve uzsonnára fogyasztunk. Így szól a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük