Kezdőlap » Étel » Milyen zöldség a kerti zsázsa

Milyen zöldség a kerti zsázsa

A kerti zsázsát a hazai fogyasztó közönség kevésbé ismeri. Az egyiptomiak kezdték fogyasztani, a rómaiak és a görögök pedig haszonnövényként ismerték. Egyes külföldi országokban ma is ismert, és széles körben fogyasztott zöldségféle. Az európai államok közül a legnagyobb mennyiséget az éjszaki államokban, így Dániában, Svédországban és Norvégiában fogyasztják. Itt a zsázsa a mindenütt és mindenkor készített szendvicskenyérnek, az ún. “Smorrebrad”-nak az egyik jellegzetes fűszere.

Fogyasztásának közkedveltségét jól jelzi, hogy például Koppenhágában évenként 4-5 millió termődobozos zsázsát forgalmaznak, és speciális üzemekben óriási mennyiségben (naponta 7-8 ezer ládával), futószalagon állítják elő.

A kerti zsázsa óriási előnye, hogy rendkívüli egyszerűen és egész télen termeszthető, rövid tenyészidejű zöldségféle. Termesztésével itthon is érdemes foglalkozni. Vitaminokban, ásványi sókban gazdag növény. Régóta ismert és bizonyított, hogy fogyasztása a vérkeringést, az anyagcserét segíti és vértisztító hatása van. Salátákkal keverve vagy fűszernövényként fogyasztják. Különösen javasolható szendvicsek, zsíros és vajas kenyerek, körözöttek stb. fűszerezésére.

A zsázsa a környezeti tényezőkkel szemben nem igényes, és a legtöbb talajon szabad-földön termeszthető. Viszonyaink között a kerti zsázsa téli termesztése azonban lényegesen nagyobb jelentőségű, mint a nyári szabadföldi termesztése. Téli termesztésre kiválóan alkalmas növény, mert fejlődéséhez nem kíván sok meleget, és gyorsan fejlődik.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan készül a sajtgolyó?

Az egész családom nagyon szereti a rántott sajtot, azonban én nem igazán szeretem készíteni, mert …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük