Kezdőlap » Étel » Milyen zöldség a gyermekláncfű

Milyen zöldség a gyermekláncfű

Nálunk csak nagyon kevesen tudják, hogy gyermek korunk egyik kedves virágjáték, a gyermekláncfű zöldségként is fogyasztható. Pedig ez csaknem minden réten, mezőn előforduló növényt a középkorban is fogyasztották. Közkedveltsége mutatja, hogy a legtöbb nyugat-európai országban szinte megszámlálhatatlan népies névvel ruházták fel. E tekintetben mi sem maradtunk le, bár nálunk elsősorban gyógynövényként ismert.

A gyermekláncfűnek több mint 20 magyar népies neve van, ilyen az “éjjeli lámpa”, a “pimpó”, a “békasaláta”, “láncfű” stb.Külföldi elnevezései között már találunk olyat is, amelyik fogyaszthatóságára utal, pl. Németország egyes vidékein “francia saláta”-nak is nevezik. Felhasználására talán az egyik Hollandiában gyakori elnevezése, a “vakondsaláta” utal a legtalálóbban. Ez onnan ered, hogy valamikor azt a növényt fogyasztották, amelyiket a vakondtúrásokban találtak.
A rátúrt föld alatt a levelek elhalványodtak, és ezekből kitűnő friss saláta készíthető. a gyermekláncfű fogyasztásának elterjedésével a termesztés lehetőségei is sokat javult. A legnagyobb fogyasztó országban, így Franciaországban és Belgiumban, a vad alakénál nagyobb és szélesebb levelű új változatokat, fajtákat állítottak elő.
Hazai termesztésének felkarolása azért is ajánlatos, mert halványított levelei a friss zöldségfélékben legszegényebb hónapokban – tehát október végétől áprilisig – szedhető. A gyermekláncfű igénytelen, a legtöbb házikert talajon megterem. Víz- és tápanyagigénye közepes. Öntözni csak nagyon száraz időjárás esetében kell.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan készítsünk tejfölös csirkepaprikást?

A tejfölös csirkepaprikás elkészítési ideje 50 perc így akár munkából hazaérve is készíthetjük, amíg fől …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük