Kezdőlap » Étel » Milyen zöldség a feketegyökér?

Milyen zöldség a feketegyökér?

A feketegyökér termesztése és fogyasztása nálunk nem olyan elterjedt, mint a nyugati országokban, ahol csaknem minden házi kertben és az üzletekben konzervként is megtalálható.

A feketegyökér termesztésének és fogyasztásának mellőzését itthon semmi sem indokolja, hiszen igénytelen, hazai körülmények között jól termeszthető zöldségféle. Akik ismerik és fogyasztják, valódi téli csemegeként tartják számon. Kellemes íze, zsengesége miatt téli spárgának is nevezik, bár botanikailag a spárgától teljesen eltérő és azzal nem rokon. Sötétbarna színű, 30-40 cm-re is megnövő gyökereit fogyasztjuk. A gyökereket felhasználhatjuk levesekhez, de elkészíthető rakva, vajas morzsában stb. A feketegyökér konyhai előkészítése eléggé körülményes, de pompás, különleges íze kárpótol a fáradságért..

Fogyasztása előtt a gyökér héját – mint a sárgarépa vagy a petrezselyem gyökerét – késsel lekaparjuk. Lekaparás után a gyökereket azonnal vízbe tesszük, hogy a bennük levő tejnedv ne folyjon el. A feketegyökér igen tápláló és könnyen emészthető zöldségféle, ezért különösen ajánlható gyomorbetegeknek diétás ételként. Elsősorban szénhidrátokat, fehérjét, mészsókat stb. tartalmaz, de a C.vitamin-tartalma is jelentős. A feketegyökér Közép- és Dél-Európában őshonos. Termesztése és fogyasztása a XVII. században kezdődött Spanyolországban és azután terjedt tovább Nyugat-Európán keresztül Közép- és Dél-Európában. Jelenleg Franciaországban és Belgiumban termesztik a legnagyobb területen, és friss fogyasztásán kívül nagy mennyiséget konzerválnak.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Szedres túrókrém-kehely

Ha nyáron valamilyen gyors desszertre vágyunk, kiváló választás lehet ez a túrós, savanykás ízű pohárkrém. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük