Kezdőlap » Étel » Milyen zöldség a cukorsüveg-saláta?

Milyen zöldség a cukorsüveg-saláta?

A cikóriával szoros rokonságban van ez a nálunk alig ismert és ezért a közfogyasztásban nem is szereplő salátaféleség. A valódi cikóriától abban különbözik, hogy hajtatás nélkül is finom, ropogós, friss zöld salátát ad. A hollandok, az olaszok, a svájciak, a franciák széles körben fogyasztják, s fogyasztása egész Nyugat-Európában terjed. Nyersen salátaként vagy előételnek eszik, megfőzve sült húsokhoz köretnek használják. Hazai adottságainak alkalmas a termesztésére.

A talajra és az éghajlatra különösebben nem igényes, mindenhol termeszthető. Tápanyagigénye is közepes. A cukorsüveg-saláta tipikusan másodnövény, ezért a korán lekerülő zöldség félék után vethető. Korai vetése június közepe előtt semmiképp sem ajánlható, mert fejképződés nélkül felmagzik, július második felében vetve pedig terméshozama már kisebb. A cukorsüveg-salátát jól előkészített talajba helyre vetjük 30X25 cm sor- és tőtávolságra.

Egy fészekbe 2-3 magot teszünk. A talajt a gyorsabb kelés elősegítésére jól nyomjuk rá a magra, és kelés után csak a legerősebb növényeket – fészkenként egyet – hagyjuk meg. A kisebb fagyokat viszonylag jól tűri a szabadban is, ezért decemberben is szedhető, és friss zöld salátaként fogyasztható. Tövestül felszedve, melegágyban vagy fólia sátrak alá vermelve viszont egész télen át szedhető. A kifejlődött, süveg alakú. kemény fejek közönséges hűtőszekrényben is hetekig frissen maradnak. a cukorsüveg-saláta olyan új zöldségnövény, amelynek termesztési lehetőségei nálunk is adott, és a növényfaj különösen alkalmas az őszi, téli és a kora tavaszi hónapok frisszöldség-ellátásának javítására.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hagyományos disznóvágás

Nincs is jobb a mai rohanó világban egy jó kis disznóvágásnál…… Amikor már feldolgozásra kerül …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük