Kezdőlap » Étel » Milyen zöldség a cikóriasaláta?

Milyen zöldség a cikóriasaláta?

A cikória őshazája nem ismert pontosan. Feljegyzések szerint vad alakját már a görögök és zöldségként a rómaiak is ismerték. A vad alakból indulnak ki a kultúrformák. Ezeket nem régóta termesztik és fogyasztják. Korábban csak kávépótlékként ismerték. A zöldségnövényként termesztett cikória ezzel nagyon közeli rokonságban van.

A hazai fogyasztók alig ismerik. Egyes európai országokban – például Belgiumban, Franciaországban és Hollandiában – ma az egyik legkedveltebb zöldségféle. Újabban egyre több országban fogyasztják. Ennek a tipikusan téli zöldségnek az elterjedését viszonylag egyszerű, energiatakarékos termesztése is segíti. Fogyasztása rendkívül egészséges és frissítő, keserű anyag (intybin) kedvezően hat az emésztésre és a vérkeringésre. Ezenkívül gazdag ásványi sókban, karotinban és B-vitaminban is.

A cikóriának erős főgyökere van. Ezt, valamint a lándzsa alakú tőleveleit első évben fejleszti ki, következő évben 40-100 cm-es magszárakon hozza a fészekvirágzatát. Termése kaszt. Hő-, fény-, víz, valamint talaj- és tápanyagigénye nem tér el lényegesen a többi gyökérzöldségfélétől. A cikóriasaláta termesztése több lépcsőből áll. Első fázisa a gyökér előállítása. Erre a célra a könnyebb, lazább, jó szerkezetű talajok a legalkalmasabbak, de kötöttebb talajokon is termeszthető jó minőségű gyökér. A tápanyagban gazdag talajon nevelt növények lombfejlődése túl buja, ezért a gyökerek vékonyabbak és hajtására alkalmatlanok lesznek. Alapszabály tehát, hogy a gyökértermesztéskor ne adjunk túl sok szerves trágyát a növényeknek, és óvakodjunk a túlzott nitrogénadagolástól.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Milyen uzsonna süteményt készíthetünk?

Uzsonna süteményeknek nevezzük azokat a süteményeket, amit reggelire, napközben illetve uzsonnára fogyasztunk. Így szól a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük