Kezdőlap » Étel » Milyen zöldség az endívia?

Milyen zöldség az endívia?

Az endívia saláta rendkívül forma gazdag, egyéves növény. Közép-Európában kb. az 1500-as évek végétől termesztik és fogyasztják. Hazánkban kevéssé ismert, mert íze egy kissé kesernyés és levelei – különösen helytelen termesztéskor – rágósak lesznek. Az endíviát hazánkban és az NSZK-ban csaknem kizárólag friss salátaként fogyasztják, a legtöbb európai országban pedig igen kedvelt főzelékzöldség is. Késő ősszel és télen is fogyasztható, a benne levő keserűanyag-tartalom pedig élénkítő, izgató hatású, és az emésztést kedvezően befolyásolja. Az endívia fejlődése rendkívül gyors. Csaknem minden házikert talaja megfelel termesztésére. Őszi termesztésre a kötöttebb, nehéz talajok alkalmasak.

Az endívia a fejes salátának tápanyag-igényesebb, meleg igénye azonban kisebb, bár a fagyra érzékenyebb annál. A fejes salátánál tehát több műtrágyát és – nagy vízigénye miatt – öntözést igényel. Hazai nemesítésű fajtája nincs, de ismertek különböző levélalakú és színű fajtái. Hollandiában újabban olyan fajták jelentek meg, amelyeket nem kell halványítani. Az endívia termeszthető helyre vetve és palántáról. Állandó helyére augusztus folyamán vetjük, palántás termesztéshez július végén. A kiültetett növényeket szárazabb időben öntözni kell. Különleges ápolási munka még a növények halványítása.

A halványított levelek ugyanis ízletesebbek és zsengék. Az endíviát úgy halványítjuk, hogy a kifejlődött növények leveleit alulról felhajtjuk és összekötözzük. Csak a száraz, szikkadt leveleket kössük össze, mert a nedvesek összekötözve könnyen berohadhat.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A virsli mégis finom

Lehet, sokan nem is gondolják, hogy a mindenki által ismert virsli milyen sok fajtája megtalálható …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük