Kezdőlap » Családi élet » Milyen zeneelméleti fogalmakat illene ismernünk?

Milyen zeneelméleti fogalmakat illene ismernünk?

A zene szeretet, a zene ismerete hozzánk tartozik, az emberi kultúra egyik ága, amely látszólag egyszerű, de valójában összetett, és bonyolult dolog. Néha magunk is meglepődnénk, mennyire nem tudunk a zenéről semmit, csak az általánosan elfogadott zenei szavakat ismerjük. Néhány példa az érdekességek közül, amit nem árt megismernünk.:

Acapella- jelentése: kápolnában, és hangszer nélküli, többszólamú kórusmű. Ez az előadásmód még a középkor időszakából származik, amikor a templomokban nem volt megengedett a hangszerek használata. Mind a mai napig alapeleme az egyházi zenének.

Bagatell – főként zongorára komponált, rövid, alkalmi zenedarab. Műfaji elnevezésének jelentése: csekélység. Ilyen bagatell zeneműveket például Beethoven, Liszt és Dvorak is komponált.

Basszus szólam – melodikus, alacsony hangfekvésben játszott szólam, így a többi szólamnál mélyebben hangzik. Bármely hangszeren előadható, ami egyvonalas C- hangnál 1,5 oktávval mélyebb hangsort meg tud szólaltatni.

Gospel – énekcentrikus zenei műfaj, főként a keresztény valláshoz kötődik. A 20.század első felében, az USA feketék látogatta templomaiban született.

Disszonancia – két vagy több hang olyan együtthangzása, amit a hallgatóság kellemetlennek érez.

Eklekticizmus – idegen művek, vagy korábbi művek ihlette alkotásmód. Különböző etnikai eredetű zenei elemeket vegyít egymással. Ilyen például az úgynevezett világzene vagy a new age.

Idiofon hangszerek –saját, szilárd testük rezgése révén, húr vagy membrán rezgése nélkül keltenek hangot. Ide tartozik a legtöbb membrán nélküli ütős hangszer, mint a harangok, gong, vagy cintányér.

Khöömei – sajátságos hangzású török éneklés, amit a hagyományos mongol zenében alkalmaznak.

Kontrapont – ellenpont- neve a latin”punctus contra punctum”azaz hangjegy a hangjeggyel szemben elnevezésből ered. Két szólam közötti ellentmondás, a harmónia szabályainak keretében. Fénykora a reneszánsz idején volt.

Lépkedő basszus – egyedi basszuskíséret, rendszeres ismétlődés jellemzi. Főként a blues és a dzsessz alkalmazza; de a rock and roll, a countr4y és más zenei stílusokban is fellelhető. Általában basszusgitárnál, nagybőgőnél, elektromos billentyűs hangszereknél alkalmazzák.

Scat – improvizációs dzsesszének-technika, melyben az előadó tetszés szerint értelmetlen szavakat, szótagokat, illetve artikuláció nélküli, egyszerű hangokat is használhat. A scat a hangszeres improvizáció énekesi változata.

Setlist – azon szerzemények listája, melyeket a zenekar élő fellépésekor játszani kíván. Az egyedi hangolásról szóló jegyzeteket és hasonló információkat is tartalmazza.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan küzdjük le a féltékenységet?

A féltékenység szinte minden egyes embert életében jelentkezik, van akinél állandóan jelen van és van …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük