Kezdőlap » Szilveszter » Milyen volt a Szilveszter 30-40 évvel ezelőtt.

Milyen volt a Szilveszter 30-40 évvel ezelőtt.

A fejlett telekommunikáció és műholdas adások világában nehéz elképzelni, hogy szüleink hogyan szórakoztak szilveszter napján. Abban az időben már legtöbb családban ott volt a televízió, de a rádióműsorok is sokkal nagyobb jelentőséggel bírtak, mint napjainkban. A szilveszterkor általános dolog volt, hogy családok színházba mentek, ahol természetesen kabarékat és vígjátékokat adtak elő. Nem volt sok olyan színház, amelyik zárva lett volna szilveszterkor.
Rengeteg kultúrház működött abban az időben, ahol színvonalas, vagy kevésbé színvonalas műsorral szórakoztatták a vendégeket. Általános volt a vacsorával egybekötött családi szilveszterezés is. Felelősök gondoskodtak arról, hogy a vendégek kulturáltan szórakozzanak, ne legyem rendbontás, sőt kisebb csoportos játékokat is kezdeményeztek a vendégeknek.
Akik nem mentek el otthonról, azok szívesen szórakoztak a szomszédokkal, együtt nézték a televízió műsorát. Izgatott várakozás volt, hogy ki lesz és ki nem a szilveszteri műsorban és január elején általában egyöntetűen kijelentették, hogy „a tavalyi jobb volt!”. A háziasszonyok ilyenkor készítettek kocsonyát, az igényesebb vendéglátóknál mindig volt kaszinótojás és tormás sonkatekercs. A csinos szendvicsekre került párizsi, tojás és az elmaradhatatlan piros arany. A boltokban ilyenkor a szovjetpezsgő kiemelt helyen volt, fogyott is rendesen. Amihez azonban a sarki boltos ismeretsége kellett, az a Kőbányai sör és a virsli beszerzése.
Eddig olvasva eléggé unalmasnak tűnik a program a mai fiatal szemével. Ám ami pontosan ezekben az időkben kezdődött az a beat nemzedék éledése. Ők azok a fiatalok voltak, akik hosszú hajat növesztettek és megtagadták szüleik unalmas kispolgári életét. Ezek a fiatalok – ilyen címmel készült 1968-ban egy film is – merőben új szórakozási formát választottak. Klubokba szerveződve, saját zenéjükre, saját táncukkal szórakoztak, nem csak szilveszterkor, hanem az év többi napján is.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan szervezzünk otthon szilveszteri partit?

Röviden: vendéglista, ételek, italok – alkoholos és alkoholmentes, hangulat – zene, fények, lampionok, esetleges házirend, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük