Kezdőlap » Kert » Milyen virágzó növényeket telepítsünk a kerti tóhoz?

Milyen virágzó növényeket telepítsünk a kerti tóhoz?

A kerti tóhoz kétféle növénycsoportot érdemes összeválogatni: vannak azok a növények, amelyek kifejezetten a vízben szeretnek élni, tehát a tóba kell telepíteni, illetve vannak azok, amelyeket a parton kell elhelyezni, de a nedves, párás környezetet szeretik, vagy eredeti élőhelyükön is ilyen helyen élnek, ezért jól illenek a környezetbe.
Szereti a nedves talajt és a párás környezetet is a magnólia, azaz liliomfa, habár szinte a kert bármely részén megél. A vízpartok egyik legkorábban nyíló szépsége lehet, már csak ezért is érdemes a kerti tóhoz telepíteni. Mivel terjedelmes, akár 4 méter magasra is megnőhet, ezért nagyobb vízfelület mellé tegyük, a kicsi tavakat elnyomná a méretével.
Szintén vízparti növény a nálunk is jól ismert nőszirom, vagyis írisz. Általában előkertekben szoktuk látni, de valójában akár a 10-20 cm magas vízben is megélnek. Ennyire azért nem érdemes beültetni a tóba, a parton nagyon jó helye lesz. Gyűjtők kedvence lehet, mert jó pár változata van a lila, fehér, sárgás, rózsaszínes színekben.
Alacsonyabb talajtakaró jellegű növényzetként alkalmazhatjuk az árnyékliliomot, amennyiben a tópart legkevésbé napsütötte részére helyezzük. Virágai nem kifejezetten feltűnőek, és nem is biztos, hogy minden évben virágzik, leveleivel viszont szépen díszít.
Ültethetünk közéjük csodaszép sásliliomokat is, amelyek tőlevélrózsáikkal szépen beleillenek az árnyékliliomok tömegébe, virágaikat viszont hosszú szárakon magasan felemelik. Jó vízelvezetésű talajt igényel, tehát a part magasabb részeire ültessük.
Ha piros virágokat szeretnénk, ültessünk sáfrányfüvet, ami kb. derékmagasságig emeli a virágait, melyek hosszan nyílnak nyáron és ősszel, és vágott virágként is tartósak.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Ültessünk kivifát

A kivi hazánkban is termő gyümölcs, amelyet akár saját kis kertünkben is megtermelhetünk. Ha szeretnék …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük