Kezdőlap » Növények » Milyen virág az orchidea?

Milyen virág az orchidea?

Hazánkban egyre elterjedtebb és közkedveltebb szobanövény az orchidea, mely érthető is, hiszen gyönyörű virágai vannak, és nagyon hosszan virágzik, ha jól érzi magát a helyén. Viszont ha nem találjuk meg a számára legmegfelelőbb helyet, akkor valószínű, hogy soha többet nem fog virágba borulni.

A keleti kultúrákban nagy tiszteletben részesítik az orchideákat. Kínában az orchidea virágait szelleműzőként és rontás ellen használják. Sokan ikebanakat készítenek a virágaiból. Az ikebana az asztali kis dísz. Nagyon népes az orchideák növénynemzetsége, mivel több, mint 25 000 fajtája létezik. Hazánkban 50 faj él, de ezek mind egytől-egyig védettek. Éghajlati viszonylataik a fajtájuktól függenek.

Az orchideák epitifák, vagyis fán élő növények. A léggyökereikkel kapaszkodnak a fák ágaihoz. Virágaik az alsó levélhónaljban indul. A lakásban tartható orchideáknak az a klíma, ahol az ember él teljesen megfelel. A kaspó aljába tegyünk kavicsokat, azt öntsük fel vízzel és tegyük bele az orchideát a cseréppel együtt, ez azért fontos a növény ne álljon a vízben, mert a folyamatos vízben lévő gyökérzet rothadáshoz vezetne. A cserép talaja mindig nyirkos kell, hogy legyen. A bimbók megjelenése után három hónapra nyílik ki az első virág. Az orchidea nagyon meghálálja a törődést, hiszen akár 5-6 hónapig is virágzik. A fővirágszár után az alvógyökerekből is fejlődhet új virág. A léggyökerek gyakran a cserépen, kaspón kívül nőnek, ezeket ne kényszerítsük vissza az edénybe. Szaporítása laboratóriumi körülmények között zajlik.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az esőerdők liánjai

A növényfajok több mint kétharmada a trópusi esőerdőkben található meg. Amelyek menedéket és élelmet nyújtanak …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük