Kezdőlap » Betegségek » Milyen veszélyes a hepatitis C?

Milyen veszélyes a hepatitis C?

Az emésztőrendszeri megbetegedések közé sorolható a hepatitis C, azaz a krónikus májgyulladás. A görög „hepar” és „itis”(gyulladás) szóegyüttesből ered, általában vírusfertőzés következménye, de több korokozó is okozhatja. Emiatt a betegséget az ABC betűivel jelölik, mint: hepatitis A, hepatitis B, hepatitis C, hepaptitis(D, E, G). Ezek felépítése nagyban eltér egymástól, és a betegség is másképp zajlik le.
A krónikus májgyulladás gyakori okozója a hepatitis C, ami egy RNS vírus, és véglegesen károsítja a májat, a betegség következtében a szerv képtelen ellátni feladatát, akár májzsugor is kialakulhat.
A vírus jelen lehet még a szervezet más részlegeiben is, például a nyiroksejtekben.

Tünetei között szerepel:
– hányás
– étvágytalanság
– fejfájás
– végtagfájdalmak
– sárga szemfehérje, és bőr
– sötét elszíneződés a vizeletben
– fáradékonyság

Kezelése: az akut szakaszban (3-4 hónap leforgása alatti) spontán gyógyulás lehetséges, egyéb esetben általános gyógymód egy úgynevezett interferon-ribavirin kezelés: Az interferonok a fehérvérsejtek által termelt fehérjék, ezek fokozzák a májsejteket károsító vírus elleni védelem hatékonyságát, illetve gátolják a vírus szaporodását.
Erősebb verziója az interferon alfa 2 , amelyet 6 hónapon át alkalmaznak.
Segítője a kezelésnek a ribavirin (vírusellenes hatóanyag), amivel a hatásfok megduplázható, de sajnálatos módon az esetek felében a vírus ellenáll a kezelésnek.
Ennek a kezelésnek mellékhatásai az influenzához hasonló tüneteket produkálnak, lázzal, fejfájással, rossz közérzettel, végtagfájdalommal járnak.

A betegség ellen leghatékonyabb megoldás a megelőzés, vigyázzunk a sérülésekkel, kerüljük a véráramba kerülhető dolgokat, például tetováltatás, esetleg droghasználat injekciós tűvel. A hepatitis C ellen még nem sikerült megfelelő védőoltást kifejleszteni.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Szemölcs

Sokan halhattunk vagy akár megtapasztalhattuk a testünk bármilyen részén a szemölcs jelenlétét . Ez a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük