Kezdőlap » Étel » Milyen veszélyeket rejt a halfogyasztás?

Milyen veszélyeket rejt a halfogyasztás?

A hal finom és egészséges, jóval többet kellene fogyasztanunk belőle, hangzik nap mint nap a tévében. Tele van Omega 3 zsírsavakkal, remek fehérjeforrás és alacsony kalóriatartalmú. De megbízható forrásból származik? Állandóan hallani a hírekben, hogy mennyire szennyezik a folyókat, tavakat, tengereket. A vízben élő halak szervezete is felveszi ezeket a méreganyagokat. A legnagyobb veszélyt a higany jelenti. A halak fajtól, mérettől, kortól és élőhelytől függően jutnak ezekhez a mérgekhez. A mérgező anyagok a táplálékkal jutnak az állatok szervezetébe. A legtöbbet a nagyobb és idősebb halak raktározzák. A szerves vegyi anyagokat is felveszik a vízből, ezeket a vízfenéken élő fajták húsa tartalmazza, mivel ezek az anyagok az iszapban ülepednek le. A halak a bőrükben, a belső szerveikben és a zsírszövetekben tárolják a vegyszert.
A higanyprobléma olyan súlyos, hogy az Amerikai Gyógyszer- és Élelmezésügyi Hivatal mára már a kismamáknak és a gyerekeknek nem ajánlja a tengeri halak fogyasztását. Ugyanis a véráramba, anyatejbe kerülő nehézfém hallási és mozgásszervi problémákat okozhat.
A lazac régen a kiváltságosok eledele volt, ma már bármelyik hipermarketben is megvásárolható. Viszont a későbbiekben kiderül, hogy nem érdemes áldozni rá. Az itt található lazacot úgynevezett farmokon tenyésztik, amely a tengerben lekerekített telepet jelenti. A hal egy hosszú hálóban növekszik, mesterséges fénnyel világítják meg őket a nap 24 órájában, hogy gyorsabban nőjenek. Hormoninjekciókat is kapnak, amely hatására akár a normál súlyuk tízszeresére is képesek nőni. Ez még nem minden, ezek a lazacok olyan halakat esznek, amelyek mérgezés következtében elpusztultak, tehát az ő húsukba is belekerül a vegyszer.
Ha mégis halat vásárolunk, jó ha néhány dologra odafigyelünk. Például a szeme legyen tiszta és kissé dülledt, a húsa feszes és fényes. A friss hal kopoltyúja élénkpiros, szennyeződésektől mentes. Húsa nyomásra rugalmas, nem marad behorpadva.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Milyen uzsonna süteményt készíthetünk?

Uzsonna süteményeknek nevezzük azokat a süteményeket, amit reggelire, napközben illetve uzsonnára fogyasztunk. Így szól a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük