Kezdőlap » Hobbi » Milyen védőoltások léteznek macskák számára?

Milyen védőoltások léteznek macskák számára?

Egy újszülött cica esetében, a tejjel felvett ellenanyagok kb. 7-8 hetes koráig védik az apróságot a fertőzésekkel szemben. Ekkor viszont már szükséges, hogy megkapják azokat a védőoltásokat, amelyek aztán egy életen át erősítik az immunrendszerét.

Ezek az oltások ugyan nem kötelezőek, mégis ajánlottak, főként a kijáró cicák esetében. A macskanátha és a vírusos gyomor és bélgyulladás pedig akár a ruhánkon is beutazhat a lakásba, megbetegítve ezzel kedvencünket.

Téves elképzelés, hogy a vakcina megbetegítheti az állatot! Ezekben az oltóanyagokban ugyanis nincsenek betegséget kiváltani képes kórokozók! Ugyanakkor fontos az ismétlő oltások pontos beadatása.

Az állatorvos minden cicával kapcsolatos adatot, az oltások fajtáját, dátumát az oltási könyvbe jegyzi, sőt az oltóanyag hivatalos matricájával és orvosi pecsétjével igazolja az oltás meglétét. Ezt a könyvet az első oltás alkalmával kapja meg a gazda.

Kijárós és lakásban élő cicáknál is 8 hetes korban elsőként szükséges a kombinált oltás, amely a macskanátha és a panleukopenia betegségek ellen véd. Ezt az oltást a kölyök 11 hetes korában ismételni kell. Szobacicus esetében ezen felül már csak az évenként esedékes ismétlő oltás szükséges. A kijárós macskák oltási programja a fentieken túl kiegészül még 11 hetes korban a veszettség elleni oltással, illetve a 14 hetes leukosis oltással, amit 17 hetesen ismételnek. A veszettség elleni oltást szintén évente ismételni kell.

Fontos tudni, hogy a védelmi mechanizmus csak egészséges állatban alakul ki, ezért, ha bármilyen problémát vagy nem normális viselkedést tapasztalunk az oltás után, azonnal keressük fel az állatorvost!

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mire használjuk a maradék csempetörmeléket?

Egy házfelújításnál, pláne házépítésnél nagyon sok csempetörmelék keletkezik, illetve egész maradék csempék is felgyűlhetnek a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük