Kezdőlap » Látnivalók » Milyen város Pécs?

Milyen város Pécs?

A nagy történelmi múlttal rendelkező Pécs Magyarország ötödik legnagyobb városa, Baranya megye székhelye.

Az ókorban a rómaiak Sopianae néven alapították a várost. Az abból az időből való temetkezési helyet az UNESCO 2000 decemberében felvette a világörökségi listára/temetkezési építmény-együttes/.
A püspökséget 1009-ben Szent István Király, az országban ma is első legnagyobb/34 ezer hallgatóval működő/ egyetemet Nagy Lajos Király alapította 1367-ben. A 19. században jelentősen felgyorsult az iparosodás: ekkor vált híressé a Zsolnay kerámia, Littke pezsgő, Angster orgona.
A soknemzetiségű település 2010-ben Európa egyik kulturális fővárosa lett. Az Európai Unió finanszírozásában óriási fejlesztések jöttek létre, mint például a Dél-Dunántúli Tudásközpont, a Múzeumok utcája, a Pécsi Konferencia- és Koncert-központ, a Zsolnay Kulturális Negyed, valamint szebbnél szebb új szállodák, bevásárló központok, közterek és parkok.
Nevezetességei a teljesség igénye nélkül:
Jakováli Hasszán dzsámija a Kórház téren, s annak minaretje, Barbakán, Székesegyház, a Széchenyi téren a Gázi Kászim pasa dzsámija, a Belvárosi Gyertyaszentelő Boldogasszony templom, a Pécsi Nemzeti Színház patinás épülete, a csodaszép Zsolnay kút ami Zsolnay Vilmos alkotása.
Érdemes kirándulást tenni a Tettyei romokhoz, ahol a Pécsi Szabadtéri Játékokat, vagy a Pécsi Országos Színházi Találkozót rendezik évről évre. Továbbsétálva a tiszta levegőjű erdei Úton a Mecsek kapu felé, a Misina-tetőre, ahonnan a TV toronytól festői kilátás nyílik déli irányban a városra, a Baranyai dombságra és a Villányi hegyekre. Keleti irányban a Zengőt, nyugatra a Tubes-t, északra pedig a Mecseket csodálhatjuk meg.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Visegrádi Fellegvár

A fellegvárat menedékvárként emelték, ami Mátyás korában élte virágkorát, ezt követően a törököknek esett áldozatául. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük