Kezdőlap » Látnivalók » Milyen város Mohács?

Milyen város Mohács?

Mohács Baranya megye területén, Pécstől mintegy 40 km-re található város. Nevét legtöbben az 1526-os, a magyarok szempontjából tragikus csata miatt ismerik, azonban korántsem csak ennyiről nevezetes a település. Természeti adottságai révén hegyek ugyan nincsenek a városban, de a Mecsek legmagasabb pontja, a Zengő csupán 35 km-re található, míg a várost Újmohácstól a Duna választja el. A horvát határ borzalmasan közel, nagyjából 10 km-re található a várostól.
A város körülbelül 20 ezer lakost számlál. A gyerekek öt általános iskola közül választhatnak, középfokú oktatási intézmény is fellelhető a településen egy szakközépiskola és egy gimnázium formájában. A város lakossága nagyrészt magyar, de a határ közelsége miatt horvátok – azon belül a sokác népcsoport – és Baranya megye jellegéből adódóan németek (főként a sváb népcsoport) is képviseltetik magukat.
A népcsoportok sokszínűségének köszönhetően több kulturális rendezvény is köthető a városhoz. Ezek közül a legismertebb a minden évben megrendezésre kerülő, a tél elűzését szolgáló busójárás, amelyet 2009-ben az UNESCO a világörökség részének nyilvánított. A tél végi eseményen rengeteg ember látogat a városba Magyarországról, sőt külföldről is. A nyugodt kisváros ekkor egy pezsgő, kulturális fővárossá változik. A busójárást a mohácsiak a szívükön hordozzák egész évben, ezt jól mutatja az idén felavatott Busó-udvar is, ahol relikviákat és különböző busójáráshoz kapcsolódó tárgyakat, ételeket, italokat lehet kapni. A városban további kulturális látnivaló a Hősök parkja a II. világháborús emlékművel, illetve a Széchenyi téren található Fogadalmi templom, valamint a Duna-part felé közeledve megpillantható Szentháromság szobor.
A város az évek során folyamatosan épül-szépül. A főutca egy szakaszát sétálóutcának alakították ki, ahová autók nem hajthatnak be. Itt számos üzletet és vendéglátóegységet találhatunk, ahol a dolgozó és tanuló emberek vásárolhatnak, illetve megpihenhetnek esténként vagy a hétvégeken. Mohácson emellett újra üzemel a mozi, ahol a filmszeretők csütörtökönként megtekinthetnek egy-egy vetítést. Jó idő esetén kinti, nyugodt kikapcsolódásra lehetőséget biztosít a Duna-part. Itt akár a folyó túloldalára közlekedő kompot is ki lehet próbálni, amellyel Újmohácsra lehet átjutni. És ha már átkeltünk, érdemes a nyugtató séta előtt és/vagy után inni egy üdítőt a parton található Matróz csárdában.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Drezda

Az egymást követő száz uralkodók nagy becsben tartották udvartartásuk székhelyét, igyekezvén minél pompásabbá varázsolni a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük