Kezdőlap » Fogyókúra » Milyen változásokat okoz a súlyfelesleg az agyban?

Milyen változásokat okoz a súlyfelesleg az agyban?

Túlsúlyosság esetén úgy tűnik, hogy molekuláris szinten bekövetkező változások hatással vannak az agyi hippokampális területekre, melyek részben a memóriáért, a tanulásért, az érzelmekért, és nem utolsó sorban az étvágyért felelősek. Jeremy D. Coplan a new yorki orvosi-pszichiátriai központ professzora és csapatának a vizsgálati tárgya az a molekula, mely mindezt okozhatja, az N-acetil-aszpartátot (NAA) mágneses rezonancia spektroszkópiával és nem invazív rezonancia képalkotó készülékkel (MRI) vizsgálták. Állatkísérletek alapján egyértelműen látszik, hogy a molekula, hiánya jelentősen befolyásolja az állatok memóriaképességét és tanulási képességét.

Az állatokat az evésen semmi más nem érdekli, nem agresszívek, nem védekeznek, csak esznek. Jelenleg klinikai vizsgálatokat folyatnak, vagyis egészséges, nem elhízott emberekben vizsgálják az NAA mennyiségi korrelációját az agyban.

Elhízottaknál sokkal kisebb mennyiségben tudták kimutatni a normálhoz képest. A hatás független életkórtól, nemtől és betegségtől. A hippokampusz fontossága vitathatatlan, hiszen a memória működéséért, az érzelmekért és nem utolsó sorban az étvágyért felelős központ. Az agy összetettsége miatt, egy molekulafolyamat felborulása továbbiakat követ. A kutatók jelenleg, olyan kutatásokat végeznek, hogy visszafordítható-e a folyamat, egyelőre arra a következtetésre jutottak, hogy a súly vesztése után közvetlenül még nem jelenik, meg a normál NAA szint, de követéses vizsgálatokat, egyelőre még nem végeztek, vagyis nem figyelték a pácienseket öt vagy tíz éves periódusig.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan tudunk egészséges fogyókúrás italt italt készíteni almából és fahéjból?

Gyakori kérdés, mit is kéne ennünk és innunk ahhoz, hogy sikeresen tudjunk leadni a testsúlyunkból, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük