Kezdőlap » Betegségek » Milyen a vakbéjgyulladás

Milyen a vakbéjgyulladás

Először is szeretném meg cáfolni néhány, a vakbélgyulladással kapcsolatos általános hiedelmet. Nincs feltétlenül láz. A fájdalom nem okvetlenül heves és nem összpontosul rögtön a has jobb alsó részébe, csak egy bizonyos idő eltelte után lesz ez a hely a fájdalom központja. Hányás nem mindig van.
A laboratóriumi leletek nem döntik el, hogy a hasfájást vakbélgyulladás okozta-e vagy sem. A féregnyulán a vastagbél egyik szakaszának, a vakbélnek a kis függeléke, körülbelül olyan hosszú, mint egy földigiliszta. Rendszerint a has jobb oldali alsó negyedének középső részén helyezkedik el. De lehet lejjebb vagy feljebb is, a has közepe táján, vagy fenn, egészen a bordák magasságában. A gyulladás fokozatosan lezajló folyamat, éppen ezért olyan hirtelen jelentkező, heves fájdalom a hasban, amely pár percig tart, és aztán elmúlik, nemigen lehet vakbélgyulladás jele.
A legnagyobb veszélyt az jelenti, ha a gyulladt féregnyúlvány átfúródik, és a fertőzés szétterjed az egész hasüregben. Ezt nevezik hashártyagyulladásnak. Gyorsan előrehaladó vakbélgyulladás esetében a féregnyúlvány 24 óra alatt átfúródhat. Ezét kell orvosnak megmutatni a gyereket, ha a hasfájás egy óránál hosszabb ideig tart, még akkor is, ha 10 eset közül 9-ről kiderül, hogy valami más okozta. Legtöbb esetben órákon át tartó fájdalom jelentkezik a köldök körül. A fájdalom központja csak később tolódik lefelé, a has jobb oldalára. Gyakori a hányás is, de nem szükségszerű. Az étvágy rendszerint csökken, de ez sem törvény szerű. A beteg fájdalma fokozódhat, ha a jobb térdét felhúzza vagy hátrafekszik és ha járkál.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Milyen kórokozók vannak?

A kórokozóknak három nagy csoportja van a baktériumok, a vírusok és a gombák. A baktériumok …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük