Kezdőlap » Növények » Milyen vadon termő gyümölcsök gyűjthetőek novemberben?

Milyen vadon termő gyümölcsök gyűjthetőek novemberben?

Novemberre már egészen biztos, hogy minden vadon termő téli gyümölcstípus szedhetővé vált. A közhiedelemmel ellentétben nem szükséges érettséghez, hogy megcsípje őket a fagy, inkább csak egybeesik a két időpont, vagyis az első fagyos éjszakák a gyümölcsök érési idejével. Idén persze egy kicsit zavaros a dolog, hiszen szeptember első felében már voltak nulla fokos éjjelek, most bezzeg, november elején néha 20 fokos nappal is előfordul. Ettől függetlenül a fagy hatására a gyümölcsök egy része, például a kökény édesebbé válhat. Ezt viszont nem feltétlen kell az időjárásra bízni, tökéletesen elég az is, ha néhány napra fagyasztóba tesszük a leszedett gyümölcsöt.

A három legjobb gyümölcs, amit ilyenkor keresni érdemes a kökény, a csipkerózsa és a galagonya. Egyiket sem túl szapora szedni, még kevésbé szapora megtisztítani és lekvárt főzni belőle, de az eredmény megéri a macerát. Ráadásul a három közül egyik gyümölcs sem lédús, mindet viszonylag sok vízzel kell felönteni ahhoz, hogy megfelelő lekváros állagot kapjunk. A megmosott, leszárazott szemeket egy fazékban forraljuk fel annyi vízzel, ami még épp nem lepi el teljesen. Ügyeljünk rá, hogy megpuhuljanak a szemek. A szétpasszírozás folyamata gyorsítható, ha először botmixerrel egyenletesre pürésítjük. Ezután speciális gyümölcspasszírozón nyomjuk át, ezen fennmaradnak a kemény magok. Ha elkészült, adjunk hozzá cukrot vagy édesítőt és tartósítószert, forraljuk addig, míg a megfelelő sűrűséget el nem éri, végül üvegezzük. Érdemesebb kis, két decis üvegekbe porciózni, hogy tovább tartson.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Fűszerek cserépben

Néhány éve, különböző hiper és szupermarketek, vagy csak egyszerű élelmiszerboltok polcain megjelentek a cserépben, otthon, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük