Kezdőlap » Étel » Milyen uzsonna süteményeket tudunk készíteni hajtogatott élesztős tésztából?

Milyen uzsonna süteményeket tudunk készíteni hajtogatott élesztős tésztából?

Blundel tésztából számtalan gyümölcsös uzsonna sütemény készíthető. Tölteléke lehet: túró, forrázott dió tölthető marcipánkrém, gyümölcsízek. A gyümölcsök együtt sülnek a tésztával, vagy sütés után kerülnek a süteménybe. Például gyümölcs kompótok, amelyek sütés állóak, ezeket felrakás előtt le kell öblíteni, mert a sütés közben a kompót lé karamellizálódik és megéghet a felülete.
A sütés után felrakott gyümölcs lehet: kivi, őszibarack, meggy. Blundel termékek vágását speciális szerszámok segítik.
Hajtogatott tésztánál hullámos derelyevágó nem ajánlott, mert lefogja a leveles szerkezetét a tésztának. Nézzünk pár receptet, amit bármikor felhasználhatunk, ha vendégségbe megyünk, vagy mi vagyunk a házigazdák.
Az első ilyen sütemény a gyümölcsös blundel.
5 mm vastagra nyújtjuk a tésztát 10 X 10 cm-re vágjuk fel sarkait átlósan a közepe felé hajtjuk. A közepére túrótölteléket teszünk. Kelesztjük, 210 fokos enyhén gőzös sütőben sütjük. Kihűlés után sárga krémet adagolunk a sült túró töltelékre és zselézzük. A második recept egy barackos változat:
Barackos papucs
Szintén 5 mm vastagra nyújtjuk, és 10 X 10 kockákra vágjuk általában túróval, vagy süthető sárga krémmel töltjük meg, őszi vagy sárgabarackot teszünk rá. A tésztát széthajtjuk a tölteléken, egész tojással lekenjük, rá rögzítjük a szemben lévő tésztát. Kelesztjük, sütjük, sütés után a tészta felületét forró barack ízzel megkenjük majd fondannal fényezzük. Ki ne szeretné a sok finom gyümölcsöt egy süteményen? Nézzünk egy ilyen receptet is.
Blundel kosárka
A nyújtás és vágás meg egyezik a többi süteményével. A szélétől 90 fokra bevágjuk úgy, hogy a szemben lévő sarkokat nem vágjuk el. Ezután a tészták szélét tojással megkenjük, és szemben lévő oldalát lerögzítjük az így kapott kosarat, túró töltelékkel töltjük meg, aztán kelesztjük és sütjük. Sütés után egy adag sárga krémet töltünk a közepére, kivivel, eperrel, meggyel rakatjuk meg a közepét, a gyümölcsöket zselézzük, a tésztát pedig forró gyümölcsízzel kenjük ki.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan készítsünk kapros kalácsot?

Gyerekkorunk emlékei között biztosan ott sorakozik a finom kapros kalács illata, íze, amit a nagyi …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük