Kezdőlap » Mobil és tablet » Milyen udvariassági szabályok vonatkoznak a telefonálásra?

Milyen udvariassági szabályok vonatkoznak a telefonálásra?

A mai világban ez ember alig hinné, hogy a telefonálásnak is vannak udvariassági szabályai, mind a hívó, mind a hívott fél részéről. Főleg, ha hivatalos ügyben történik. Indíthatunk hívást tájékozódás, tájékoztatás, kapcsolatépítés, szolgáltatás igénybevétele miatt is. Ha mi kezdeményezzük a hívást, köszönéssel és bemutatkozással kezdjünk. Céges hívás esetén a cég nevét és az ottani beosztásunkat is mondjuk meg, és mondjuk meg kit keresünk. A hívott fél is köszönni fog, be fog mutatkozni, és kapcsolja a keresett személyt. Hívás kezdeményezésekor nem árt megérdeklődni, hogy alkalmas időpontban hívunk-e, milyen célból telefonálunk. Üzleti hívás esetén hivatalos hangnemet üssünk meg, ne legyünk túl bizalmaskodók, ne használjunk szleng szavakat. Ha közben megszakadna a vonal, és mi indítottuk a hívást kezdetben is, akkor szakadás után hívjuk újra a másik felet, ne neki kelljen keresni minket.
Mit tegyen a hívott fél? Pár csörgés után vegye fel a telefont, mutatkozzon be, köszönjön és rövid, tömör beszélgetés során derítse ki a hívás okát, célját és segítsen teljesíteni azt.
Milyen megkötések, udvariassági szabályok vonatkoznak a magánhívásokra? Például, hogy magánlakásra reggel 9 és este 9 között illik telefonálni, előbb és később nem. Más a helyzet hétvégén és pihenő napokon, akkor hagyjuk mindenkit pihenni, aludni, ebédelni, sziesztázni, ezért reggel 10 előtt és 12:00-16:00-ig ne telefonáljunk. Mások telefonbeszélgetését ne hallgassuk ki. Vendégségben ne telefonáljunk, hacsak nem a vendég érdekében történik. Vendéglátóként, ha hívást kapunk, udvariasan mondjuk azt, hogy az időpont nem alkalmas, mert épp vendégünk van.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Lenovo A7-40

A Lenovo A7-40 táblagép ugye egy Lenovo modell. A Lenovo nagyon jó márkának számít, főleg …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük