Kezdőlap » Családi élet » Milyen tuti módszerrel bírjuk szóra a kamaszt?

Milyen tuti módszerrel bírjuk szóra a kamaszt?

A kamaszok kommunikációja a szülök felé a gyermekkor végén megváltozik, a kamaszok zárkózottabbá és távolságtartóbbá válnak. A szülőknek akkor van jó esélyük a kamaszokkal újra sikeresen megbeszélni a dolgait, ha pár dologra odafigyelve, és a kamaszok szemszögét is figyelembe véve próbálkoznak.
• Tekintsük természetesnek, hogy a kamasz gyerekünk eltávolodik valamelyest tőlünk, kevesebbet beszélget velünk, esetleg gyakrabban elvonul a szobájába. Meg kell találnia önmagát, és ehhez erre is szűksége van. Ne gondoljuk semmiképpen sem azt, hogy mindez ellenünk irányul.
• Ne akarjuk mindenáron szóra bírni a kamasz gyerekünket, és ne feddjük meg a hallgatagságáért. Várjuk ki, amíg beszélni szeretne velünk.
• Ne faggassuk a kamasz gyerekünket: ezt ugyanis valószínűleg a magánéletébe való beavatkozásnak fogja tekinteni. Csak ronthatunk vele a helyzeten: még inkább magába fog zárkózni.
• Próbáljunk olyan alkalmakat teremteni, amelyek lehetővé teszik, hogy a kamasz gyerekünk könnyebben megnyíljon nekünk (családi vacsorák, kedvére való közös programok, utazás).
• Érdeklődjünk az iskolai események és a dolgai iránt még akkor is, ha csak kedvetlen, pár szavas válaszokat kapunk. Ne vegyük zokon ezt, és ne adjuk fel.
• Ne prédikáljunk soha. Legyünk őszinték, és merjünk beszélni a saját tapasztalatainkról: a kamasz gyerekünk így jobban el fogja hinni, hogy megértjük őket, a gondjaikat, hiszen mi is átéltünk már hasonlót.
• A tévé és számítógép maradjanak a nappaliban: így kevesebb időt fog a kamasz gyerekünk a szobájában zárkózva tölteni.
• Ne jöjjünk kis a sodrunkból, és tartsuk mindig tiszteletben a kamasz gyerekünk személyiségét. Beszéljünk vele olyan udvariasan, mintha egy másik felnőttel beszélgetnénk. Az a kamasz, aki úgy érzi, hogy tiszteletben tartják a személyiségét, nem fog magába zárkózni, és nem fog félni attól, hogy megossza velünk a gondjait.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Válás gyermekszemmel

A válás intézménye kis hazánkban elfogadott, sőt megszokott jelenséggé vált. Évi 45 ezer regisztrált házasságkötésre …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük